Indicatorul rutier de care puțini șoferi știu! Pe ce drumuri publice poate fi întâlnit

de: Mirela Gabriela Todosi
10:40, 24 oct. 2024

Acesta este indicatorul rutier de care puțini șoferi știu! Este vorba despre indicatorul cu o mașină în flăcări. Există numeroși șoferi care, în ciuda anilor de experiență în conducere, nu au întâlnit niciodată anumite semne de circulație. Iată pe ce drumuri publice poate fi întâlnit indicatorul cu cerc roșu și cu o mașină în flăcări pe fundal alb.

Indicatorul rutier de care puțini șoferi știu!

Un indicator rutier care le dă bătăi de cap conducătorilor auto este cel cu o mașină în flăcări. Este un semn circular cu contur roșu și fundal alb, pe care se află o mașină, pe care se vede focul. Această restricție se aplică oricărui tip de vehicul care transportă acest tip de marfă, pentru a garanta siguranța pe drum și a preveni eventualele riscuri de explozie sau incendiu.

Sensul acestui semn este interzicerea trecerii pentru toate tipurile de vehicule care transportă mărfuri explozive sau ușor inflamabile și care trebuie să circule în conformitate cu reglementările speciale ale acestora.

Semnul este de obicei afișat la intrarea în tuneluri, poduri, zone rezidențiale și anumite rute de trafic cu restricții specifice din cauza riscurilor de siguranță.

Strada cu cele mai multe semne rutiere

Nu doar în România indicatoarele rutiere le dau bătăi de cap șoferilor. În Germania, există o stradă care are nu mai puțin de 760 de indicatoare rutiere. Este vorba de orașul Frankfurt din Germania. Sutele de indicatoare rutiere se află pe o rază de circa 1.000 de metri. Nici măcar cei care locuiesc sau trec prin zonă nu mai înțeleg regulile de circulație care se aplică. Autoritățile nu vin cu explicații clare pe acest subiect, iar șoferii, pietonii și bicicliștii sunt nevoiți să se descurce când vor să circule pe această stradă.

Germania a marcat și apariția primelor semafoare cu numărătoare inversă, care utilizează linii în locul numerelor convenționale. Această inovație are o semnificație majoră atât pentru șoferi, care pot anticipa momentul când semaforul se va schimba, cât și pentru pietoni, care vor avea un indiciu vizual clar cu privire la timpul rămas pentru traversarea străzii.

Afișajul de numărătoare inversă constă de obicei dintr-o serie de linii albe care arată timpul rămas. Pietonii pot folosi acest afișaj pentru a estima cât timp le mai rămâne pentru a traversa strada. Când numărătoarea inversă a expirat, semaforul pentru pietoni devine roșu, indicând că nu mai este sigur de traversat strada. Cu toate acestea, semafoarele cu numărătoare inversă sunt controversate.

Toți șoferii ar trebui să cunoască semnele rutiere, însă în realitate unele sunt mai puțin cunoscute pentru șoferii români, întrucât acestea sunt mai degrabă întâlnite în țările din vestul Europei. Șoferii trebuie să fie atenți în fața noilor indicatoare rutiere mai ales când călătoresc în alte țări. De exemplu, un semn care stârnește confuzie este cel cu un punct roșu mare și o săgeată neagră. Acest punct face parte din „ruta roșie”, o rută alternativă menită să evite blocajele de trafic. De exemplu, în Bavaria, această rută roșie poate fi găsită lângă „tunelul Pfaffensteiner”, unde ambuteiajele sunt dese și pe distanțe lungi.

Pe lista indicatoarelor rutiere care îi pun în dificultate pe șoferi este și cel cu un chenar roșu și o mașină în flăcări pe fundal alb. Semnul rutier este afișat la intrarea în tuneluri, poduri, zone rezidențiale și anumite rute de trafic cu restricții specifice din cauza riscurilor de siguranță.