Indicatiile terapeutice ale salcamului japonez
Denumire stiintifica: Sophora japonica L.
Denumire populara: Salcam japonez
Arbore care poate ajunge la 20 m inaltime, cu ritidom crapat longitudinal; lastari glabri, cu lenticele proeminente; frunzele alterne, imparipenat compuse, cu 7-17 perechi de foliole, alungit eliptice pana la ovat lanceolate, cu marginile intregi, pe fata inferioara verzi-cenusii; stipele foarte mici; florile alb-galbui, dispuse in panicul; fruct carnos indehiscent, gatuit intre seminte.
Se utilizeaza in scop medicinal bobocii florali care contin flavonoide.
Compozitia chimica
Florile contin: mucilagii, pectine, pigmenti flavonici: quercetol-3-rutinozid, kampferol-3-soforozid, genistein-4′-glucozid (soforicozida) si genistein-4′-soforobiozid (soforobiozida) si un alcool triterpenic (soforadiol).
Gevrenova s.a. (2004) au precizat ca proportia de rutina a crescut in timpul fazelor timpuri de dezvoltare a mugurilor ajungand la concentratia de 266 mg/ g si pote reprezenta circa 90 % din totalul glicozizilor flavonici. In continuare are loc scaderea continutului de rutina pana la 44 mg/g proportional cu scaderea flavonoizilor in timpul si dupa perioada de inflorire.
Actiune terapeutica
Extractele obtinute din flori au actiune antibacteriana, anticolesterolemica, hemostatica, hipotensiva, diuretica, febrifuga si tonica.
Utilizare
Se utilizeaza pentru tratarea hemoragiilor interne, circulatiei periferice deficitare. Florile se utilizeaza pentru extractia rutinei, care reduce fragilitatea vaselor sangvine.
Semintele au o actiune emetica si hemostatica, fiind utilizate pentru tratarea hemoroizilor, constipatiilor, dezinteriei, durerilor de cap si hipertensiunii. Se folosesc cu atentie fiind toxice.
Extractele din frunze au efect laxativ si se folosesc pentru tratarea epilepsiei si a convulsiilor.
Mierea de salcam galben japonez este antihemoragica micsorand timpul de coagulare si regleaza menstruatia. Ea influenteaza de asemenea functiile digestive. Tinctura de salcam japonez are activitate antimicrobiana, iar extractele au manifestat efecte antiinflamatoare, antihiperglicemice si antiprotozoare.
Alte utilizari:
In apicultura este importanta ca specie melifera.