India, copleșită de pandemie. Oamenii mor pe tărgi în spitale rămase fără oxigen, crematoriile organizează incinerări în masă
De trei zile la rând India înregistrează recorduri pe care nimeni n-ar vrea nici măcar să le pomenească.
Numai în ultimele 24 de ore s-au adăugat încă 346.800 de noi cazuri de infectare, iar peste 2.600 de oameni au fost răpuși de Covid.
Spitalele sunt copleşite, iar medicii imploră pentru rezerve de oxigen. Atenţie! Urmează imagini care vă pot afecta emoţional.
Așa arată camera de urgenta a unuia dintre cele mai mari spitale din capitala Indiei. Haos. Mulți bolnavi mor și trebuie mutați imediat, pentru că vin mereu alții și alții.
Medicii spun că le mor pacienții din cauza numărului imens de cazuri de infectare cu Covid-19. Şi pentru că nu mai sunt paturi în spitale și nici rezerve de oxigen. Sistemul sanitar este în colaps.
Pacienții mor implorând după oxigen
Iar familiile pacienților imploră pentru un loc în spital, bolnavi în stare gravă așteptând ore întregi până pot fi preluați.
”Spitalul ăsta e inutil!”.
”Mamă, nu o să păţeşti nimic. Te rog respiră, respiră cât poţi de tare!”.
Alex Crowford, Sky News: ”O mulțime de pacienți care par să fie în stare foarte gravă așteaptă ore în şir, pe tărgi, în fața spitalului. Dar nu se găseşte loc pentru ei. Și, gândiți-vă, asta se întâmplă la unul dintre cele mai mari spitale din capitală!”.
Doborâţi de boală, unii mor fără să fie măcar urcați pe o targă. Acest om apucase să respire câteva guri de oxigen după ce fratelui lui implorase pentru o butelie de oxigen şase ore! Dar a fost prea târziu pentru el.
“Ieri am venit cu tata chiar aici, dar nimeni n-a venit să-l vadă. Striga: “Veniţi şi la mine!”. Dar n-a venit nimeni şi a murit. Acum l-am adus pe bunicul. Nimeni nu vine să-l vadă”.
La începutul anului, India a crezut că a depășit pandemia
Într-un spital din Delhi, 20 de oameni au murit noaptea trecută pentru că au rămas fără oxigen. O unitate medicală lansa un mesaj disperat SOS pe rețele sociale, anunțând că mai are oxigen doar pentru 30 de minute.
Guvernul a promis că va trimite trenuri și aeronave care să asigure aprovizionarea zonelor grav afectate.
Situația este atât de dramatică încât crematoriile organizează incinerări în masă.
La începutul acestui an, autoritățile din India credeau că au învins virusul, în contextul în care numărul cazurilor coborâse sub 11.000 la mijlocul lui februarie și erau exportate vaccinuri anticovid.
Cu toate acestea, răspândirea noilor tulpini ale virusului și participarea în masă la evenimente cu milioane de pelerini la începutul lunii aprilie au dus la un nou val copleșitor de infectări.