India ar putea să exporte cantitățile de cereale lipsă din cauza războiului din Ucraina

de: BZI.ro
14:58, 19 apr. 2022

Săptămâna trecută, premierul indian Narendra Modi i-a spus președintelui american Joe Biden că India este pregătită să livreze cantitățile de cereale necesare planetei în urma șocurilor de aprovizionare și a creșterii prețurilor din cauza războiului din Ucraina.

Specialiştii au afirmat faptul că ne paște o criză alimentară mondială din cauza faptului că Ucraina este incapabilă să livreze cantitățile de cereale de dinainte de război, iar Rusia are impus un embargou mondial.

India poate exporta cantitățile de cereale lipsă

Premierul indian a spus că India are „suficientă hrană” pentru cei 1,4 miliarde de locuitori ai săi și că este „gata să furnizeze de mâine stocuri de cereale lumii”, dacă Organizația Mondială a Comerțului (OMC ) o permite. Prețurile mărfurilor erau deja la cel mai mare nivel din ultimii 10 ani înainte de război în Ucraina, din cauza problemelor legate de recoltă globală. Prețurile au sărit după război și sunt deja la cel mai înalt nivel din 1990, potrivit indicelui prețurilor la alimente al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (UNFAO).

Rusia și Ucraina sunt doi dintre principalii exportatori de grâu din lume și reprezintă aproximativ o treime din vânzările anuale de grâu la nivel mondial. Cele două țări reprezintă, de asemenea, 55% din exporturile globale anuale de ulei de floarea-soarelui și 17% din exporturile de porumb și orz. Împreună, erau de așteptat să exporte 14 milioane de tone de grâu și peste 16 milioane de tone de porumb în acest an, potrivit UNFAO.

„Întreruperea aprovizionării și amenințarea cu embargoul cu care se confruntă Rusia înseamnă că aceste exporturi trebuie scoase din ecuație. India ar putea interveni pentru a exporta mai mult, mai ales când are suficiente stocuri de grâu”, spune Upali Galketi Aratchilage, un cu sediul la Roma. economist la UNFAO.

India se confruntă cu o penurie de îngrășăminte din cauza creșterii prețurilor globale și a micșorării importurilor

India este al doilea cel mai mare producător de orez și grâu din lume. La începutul lunii aprilie, avea în stoc 74 de milioane de tone din cele două produse de bază. Dintre acestea, 21 de milioane de tone au fost păstrate pentru rezervă să strategică și pentru Sistemul Public de Distribuție (PDS), care oferă peste 700 de milioane de oameni săraci acces la alimente ieftine.

India exportă orez în aproape 150 de țări

Rusia și Ucraina sunt incapabile să exporte cerealele necesare

În contextul războiului menţionam faptul că Rusia este incapabilă să exporte cereale din cauza embargoului impus de restul lumii. Ba mai mult, pentru a evita o criză alimentară în propria țară, Rusia a interzis exportul de cereale în toate țările până în vară.

Pe de altă parte, situația din Ucraina este și mai gravă. Țara, puternic afectată de război, are toate porturile prinse în conflict și nu poate să furnizeze cerealele necesare păstrării situației mondiale sub control. Recent, Ucraina a luat în calcul exportul de cereale prin România. Totuși totul este la nivel de declarații. Pentru că un dezastru nu vine niciodată singur, din cauza bombardamentelor armatei rusești, o parte însemnată din teritoriul agricol din Ucraina este necultivabil. Sunt câmpuri pline cu mine, dar sunt şi câmpuri lovite din plin de rachetele căzute din avioanele/tancurile rusești.

Revenind la exportul de cereale din India situația este destul de complicată. Chiar dacă statul asiatic are în aceste momente rezerve suficiente pentru a asigura eficient un export internațional, sunt temeri referitoare la producția agricolă din acest an.