India antica – scurt istoric

de: BZI.ro
14:14, 06 ian. 2020

India antica. Civilizaţia Indusului a apărut pe valea fluviului Indus în mileniul III i. Hr., acolo unde au luat naştere Morasele ohenjo-daro şi Harappa.

Pentru o perioadă de mai bine de o mie de ani, triburi ale arienilor din nord au cucerit India unde au format, pe valea fluviului Gange, numeroase state

Manu, al doilea conducător al Indiei după Hammurabi, a creat un cod de legi. Regele Asoka a unit, în secl al III-lea i.Hr., întreg teritoriul Indiei, întemeind dinastia Maurya. Imediat după moartea sa Imperiul Maurya s-a destrămat.

Primii oameni din India s-au aşezat în nord, între fluviul Indus şi fluviul Gange, unde s-a dezvoltat o civilizaţie la fel de străveche şi înfloritoare că cele din Egipt sau Mesopotamia.

India antică cuprindea teritoriile pe care se afla în ziua de astăzi India, Pakistan şi Bangladesh.

India antica

Multe civilizaţii ce s-au dezvoltat în antichitate nu au reuşit să stăpânească acest ansamblu vast. Adesea este cunoscut sub numele de „Subcontinentul Indian”.

Năucită adesea prin frontiera ei nordică, India nu a construit aproape niciodată un imperiu unificat. Doar două dinastii Maurya şi apoi Gupta, au ajuns să domnească aproape în întreaga ţară.

Odată cu anul 7000 i.Hr., primii indieni se grupează în state în nordul Indiei antice (Pakistanul actual).

Crescători de animale, ei erau totodată meşteşugari îndemânatici; utilizând roata olarului ei produceau ceramică.

Prin anul 2400 i. Hr., îşi clădesc de-a lungul fluviului Indus, mari oraşe înconjurate de metereze, că: Mohenjo-Daro şi Harappa.

Clădirile lor din cărămizi erau aliniate de-a lungul unor străzi care se întretaie în unghi drept. Un sistem perfecţionat de canalizare permitea alimentarea lor cu apă curentă.

Datorită săpăturilor arheologice efectuate în aceste oraşe, se cunoaşte destul de bine viaţa locuitorilor lor.

Se ştie că făceau negoţ cu Mesopotamia şi foloseau un sistem de scriere. În schimb nu se cunosc motivele dispariţiei aceste civilizaţii numită „Civilizaţia Indusului” în anul 1500 în.e.n

În momentul în care dispare civilizaţia Indusului, nişte triburi venite din Persia (Iranul actual), arienii, cotropesc nordul Indiei, unde se stabilesc.

Aceste populaţii cu pielea mai deschisă la culoare decât a dravindienilor, au o civilizaţie pe care majoritatea popoarelor Indiei o adoptă treptat.