Inculpații din dosarul Hexi Pharma au scăpat, dar statul român plătește. Onorariile mai multor experţi consultaţi, din bugetul Ministerului Justiţiei
Statul român va plăti, din bugetul Ministerului Justiţiei, onorariile mai multor experţi consultaţi în dosarul în care compania Hexi Pharma şi doi dintre directorii acesteia au fost trimişi în judecată pentru înşelăciune, fals şi zădărnicirea combaterii bolilor.
Conform soluţiei pronunţate definitiv de Curtea de apel Bucureşti în dosarul Hexi Pharma, trei experţi care au realizat expertize în acest dosar vor primi, în total, peste 90.000 de lei de la stat pentru expertizele făcute în dosarul încheiat cu încetarea procesului penal, ca urmare a prescrierii faptelor.
Statul român va plăti onorariile mai multor experţi
Astfel, un expert chimist va primi un onorariu de 30.402 lei, în timp ce două experte contabile au de încasat câte 30.000 de lei, din fondul Ministerului Justiţiei.
Tot din fondurile Ministerului Justiţiei va fi plătit şi onorariul avocatului din oficiu pentru inculpata SC Hexi Pharma CO SRL, în cuantum de 942 de lei.
Sentinţa de fond pronunţată de Tribunalul Bucureşti, ale cărei prevederi au fost parţial menţinute de Curtea de Apel, prevede, în ceea ce priveşte cheltuielile judiciare către stat să fie plătite de către inculpaţi.
Astfel, fosta directoare generală Flori Dinu şi fostul director de producţie Mihai Leva au de achitat câte 23.000 de lei fiecare cheltuieli judiciare, în timp ce Hexi Pharma are de achitat, conform sentinţei Tribunalului Bucureşti menţinute de Curtea de apel Bucureşti, 210.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.
Judecătorii au dispus încetarea procesului penal cu privire la compania Hexi Pharma
Toți inculpații din dosarul Hexi Pharma au scăpat de posibilele condamnări pe motiv că faptele s-au prescris, potrivit unei sentințe definitivă a Curții de Apel București, pronunțată vineri.
În schimb, firma care comercia dezinfectanți e obligată să plătească despăgubiri de câteva milioane de lei unor spitale cărora le-a vândut produse neconforme cu standardele.
Flori Dinu și Mihai Leva, directori ai companiei, fuseseră condamnaţi în primă instanţă la pedepse cu închisoarea, dar au scăpat acum datorită prescrierii faptelor.
În martie 2017, compania Hexi Pharma a fost trimisă în judecată de Parchetul General pentru săvârşirea a 340 de infracţiuni de înşelăciune (dintre care şapte având consecinţe deosebit de grave), uz de fals (61 de acte materiale), precum şi pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.