Incredibil, dar adevărat! În Copou, ascuns în curtea interioară a unei importante instituții publice, se petrece un fenomen natural extraordinar – GALERIE FOTO

de: Valentin Hutanu
02:00, 19 nov. 2020

Secvențe spectaculoase la Iași! În celebrul Copou, ascuns în curtea interioară a unei importante instituții publice, se petrece un fenomen natural extraordinar. Într-o salcie aflată chiar în curtea interioară a Casei Județene de Asigurări de Sănatate, de ani buni, își face apariția ciuful de pădure, o pasăre rară de pradă cu o mărime medie. Este o pasăre remarcabilă prin faptul că reușește să-și schimbe înfățișarea în funcție de dispoziție, de mediul înconjurător sau de posibilii adversari

În celebrul Copou din Iași, în curtea interioară a unei instituții publice, se petrece un fenomen natural special. Într-o salcie aflată chiar în curtea interioară a Casei Județene de Asigurări de Sănatate (CJAS), de ani buni, își face apariția ciuful de pădure, o pasăre rară de pradă cu o mărime medie. Este o pasăre remarcabilă prin faptul că reușește să-și schimbe înfățișarea în funcție de dispoziție, de mediul înconjurător sau de posibilii adversari. Astfel, chiar în aceste zile, ciuful de pădure poate fi admirat și fotografiat de trecători.

Ciuful de pădure a fost observat și în zonele cu mult stuf sau în pâlcuri izolate de copaci cu vedere largă

Dacă este să ne luăm după nume, am crede că este o pasăre care trăiește numai în pădure. Nu este deloc așa! Ciuful de pădure a fost observat și în zonele cu mult stuf sau în pâlcuri izolate de copaci cu vedere largă. Nici parcurile din orașe nu sunt ocolite de această pasăre. Ca descriere oficială, ciuful de pădure (Asio otus) este o pasăre de pradă ce are o mărime medie, cu două smocuri de pene pe cap. Apariția sa anuală în Copou este una inedită și este important ca asemenea exemplare să fie protejate.

Parcul Copou constituie un habitat natural pentru diverse specii de animale, în special veverițe și păsări

Parcul Copou este un habitat natural pentru diverse specii de animale, în special veverițe și păsări. Dintre acestea din urmă, au fost documentate în zonă: Passer montanus și Passer domesticus (vrabia de câmp și vrabia de casă), Parus major (pițigoiul), Sitta europea (țicleanul), Turdus merula (mierla), Streptopelia decaocto (guguștiucul), Columba livia domestica (porumbelul), Sturnus vulgaris (graurul), precum și exemplare mai puțin întâlnite în oraș, precum Fringilla coelebs (cinteza) și indivizi din genul Muscicapa (muscarul). Începând cu 2012, Parcul Copou a devenit o destinație populară pentru o colonie de corvide (Corvus frugilegus) (cioara de semănătură).

„Teiul lui Eminescu” – un tei argintiu cu o vârstă de aproximativ 500 de ani, „vedeta” din Parcul Copou

De asemenea, Copoul este și locul unde se află și valoroase exemplare de arbori. „Teiul lui Eminescu”– un tei argintiu cu o vârstă de aproximativ 500 de ani, situat în piațeta centrală a parcului, între foișorul turcesc și Obeliscul cu Lei, reprezintă unul dintre cei mai importanți arbori monument din România și constituie un simbol pentru orașul Iași, fiind descris ca o remarcabilă reflexie a cunoscutei mitologii culturale ieșene.

„Teiul Haiducilor” este un alt tei argintiu cu o vârstă de aproximativ 430 de ani, situat la nord de Muzeul „Mihai Eminescu”. Un arțar (Acer platanoides) cu o vârstă de aproximativ 300 de ani este situat la periferia sudică a parcului, în apropiere de fostul turn pentru parașutism. Cinci frasini (Fraxinus excelsior) cu o vârstă de aproximativ 255, 236, 232, 185 și 165 de ani se gasesc la periferia sudică a parcului, în apropiere de fostul turn pentru parașutism. Un frasin (Fraxinus exclesior) cu o vârstă de aproximativ 225 de ani se află într-o poziție excentrică față de aliniamentul din axul central al parcului. Câțiva platani maturi (Platanus acerifolia) (platanul englezesc) se află în spatele Muzeului „Mihai Eminescu”.