Inconștiența unor mame a devenit o normalitate. Acestea pun în pericol viața copilului pentru că nu reușesc să renunțe la un viciu: „Placenta mamelor care fumează nu mai funcționează corespunzător” – FOTO

de: Cristina Doroftei
02:00, 20 apr. 2024

Inconștiența unor mame a devenit o normalitate. Multe dintre acestea fumează pe timpul sarcinii și consideră că acest lucru nu afectează evoluția fătului în niciun fel. Prof. univ. dr. Mircea Onofriescu explică riscurile la care micuții sunt expuși din cauză că mamele pun un viciu pe primul loc.

Gravidele care fumează își pun în pericol copilul și ignoră acest lucru

țigări

Țigările pun în pericol viața micuților

O femeie din Iași a mărturisit pentru reporterii BZI faptul că, deși știa că este dăunător atât pentru ea, cât și pentru copil, a continuat să fumeze pe timpul sarcinii. Mai mult decât atât, aceasta a găsit o modalitate mai sigură, din ceea ce spune ea, anume țigările electronice, despre care medicii afirmă că sunt extrem de toxice. Acestea conțin compuși organici volatili, peste 7.000 de substanțe chimice, ce cauzează cancer, dar și metale grele, precum nichel, staniu și plumb.

„Înainte să rămân însărcinată, terminam un pachet de țigări pe zi, iar la sfârșitul zilei mai desfăceam unul. În urmă cu patru ani, am rămas însărcinată, așa că m-am hotărât să renunț la fumat, știam că nu este bine pentru copil și, pentru că mi l-am dorit, am vrut să fie bine. A fost foarte greu, am reușit să renunț la țigări o săptămână și, când am fost la un consult, i-am spus medicului că, de când nu mai fumez, mi s-a dereglat tot organismul, m-am confruntat cu constipația și nu știam ce să fac.

Medicul mi-a spus că, dacă nu mă simt bine, pot să fumez o țigară pe zi. Având în vedere că sfatul venea de la medicul meu, așa am procedat, doar că nu m-am oprit la o țigară pe zi, am început să fumez mai mult și am fumat până am născut. Într-un fel, tot mă simțeam vinovată pentru că știam că cel mic fumează odată cu mine, așa că am ales să fumez țigări electronice, pentru că am mai auzit și la alte mame care au născut că au procedat la fel pe timpul sarcinii și n-au avut probleme”, a mărturisit Camelia Tudoscă, o mamă fumătoare.

Medic: „Intră în compoziția sângelui tot felul de substanțe nocive”

Prof. dr. Mircea Onofriescu afirmă faptul că toate substanțele chimice pe care țigările, atât cele normale, cât și cele electronice, le conțin ajung să fie sursa de hrană a micuțului

Prof. dr. Mircea Onofriescu afirmă faptul că toate substanțele chimice pe care țigările, atât cele normale, cât și cele electronice, le conțin ajung să fie sursa de hrană a micuțului. Acest lucru este unul extrem de grav, iar medicii ieșeni trag un semnal de alarmă.

„Sunt niște lucruri cât se poate de elementare, fumatul este un factor care determină infertilitate prin faptul că intră în compoziția sângelui tot felul de substanțe nocive, afectează transportul oxigenului în organismul mamei, în acest fel este afectată și hrănirea prin placentă a fătului și frecvența ajunge la întârziere de creștere intrauterină, suferință fetală cronică. Acești copii ajung cu greutate mai mică la naștere, se nasc prematur pentru că placenta este afectată. În concluzie, fumatul este un factor care, indiscutabil, afectează nu numai calitatea sângelui matern, care hrănește copilul, dar afectează funcția placentei. La nivel placentar, nicotina și produșii toxici din fumat determină modificări vasculare.

Placenta acestor mame care fumează nu mai funcționează corespunzător. Fătul nu mai este hrănit corespunzător la femeile care fumează, de aici pleacă toate nenorocirile”, subliniază prof. dr. Mircea Onofriescu, medic primar obstetrică-ginecologie la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, în legătură cu faptul că gravidele care fumează pun viața copiilor în pericol.