Închiderea restaurantelor și cafenelelor, anulată de Tribunalul Bacău!

de: Cristian Zavastin
10:47, 04 nov. 2020

Judecătorii de la Tribunalul Bacău au decis să anuleze hotărârea Consiliului pentru Situații de Urgență prin care se închideau restaurantele și cafenelele.

„Instanța a dispus măsuri graduale din partea CJSU în pandemie. Ceea ce am spus în cadrul întâlnirii cu reprezentanții Horeca, din 12 octombrie, s-a adeverit: orice hotărâre, inclusiv a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, este contestabilă, mai ales când ea prezintă semne clare de abuz, fugă de responsabilitate din partea autorităților și abordări heirupiste, vădit contraproductive, cu consecințe dintre cele mai nefaste“, precizează judecătorii băcăuani.

Totodată, judecătorii au cerut emiterea unei noi hotărâri care trebuie să conțină măsuri treptate de combatere a pandemiei în privința industriei locale Horeca. Decizia Tribunalului Bacău nu este definitivă și poate fi contestată.

Președintele CJ Bacău apreciază decizia instanței: „E un prim mare pas înainte în direcția respectării drepturilor acestor antreprenori“

Președintele Consiliului Județean Bacău, Valentin Ivancea, a declarat că decizia instanței este un prim mare pas înainte în direcția respectării drepturilor acestor antreprenori.

„La momentul respectiv, am propus în ședința CJSU un set de măsuri graduale, convenit cu reprezentanții Horeca, însă comitetul nu a vrut să țină seama de acestea. Pe cale de consecință, reprezentanții HoReCa au acționat în instanță CJSU, obținând decizia previzibilă de astăzi.

E un prim mare pas înainte în direcția respectării drepturilor acestor antreprenori, dar și în privința elaborării unui plan coerent și eficient de măsuri anti-Covid19, care să nu ducă la faliment afacerile locale și-așa lovite de pandemie” a spus Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacău.

Angajații HoReCa, în pragul disperării: Nu mai au cu ce se descurca

Restaurantele, cafenelele și barurile s-au închis în urmă cu trei săptămâni, deoarece rata de incidență a trecut de 3 la mia de locuitori în mai multe județe din România, inclusiv în Cluj.

Prin urmare, mulți propietari au băgat mai bine de jumătate dintre anagajați în șomaj tehnic. Guvernul oferă o indemnizație de 75% din salariul brut tuturor celor care au intrat în șomajul tehnic, dar acest venit lunar nu acoperă toate necesitățile unui om.

Ludovic Orban, arogant la adresa HoReCa: „Dacă mi-ar fi ieșit vreun fir de păr alb, sigur ar fi avut legătură cu HoReCa!”

Premierul Ludovic Orban a vorbit despre măsurile de sprijin luate deja sau care sunt luate în discuție cu sectorul HoReCa și a dat de înțeles că discuțiile cu reprezentanții din industrie sunt intense: „Dacă mi-ar fi ieșit vreun fir de păr alb, sigur ar fi avut legătură cu HoReCa”.

„Pentru HoReCa încă nu am niciun fir de păr alb, dar dacă mi-ar fi ieșit, probabil ar fi avut legătură. Am avut foarte multe măsuri adoptate pentru HoReCa, am discutat și despre alte posibile forme de sprijin. Când vom conveni asupra altora, vom comunica. Avem și programul de granturi lansat de un miliard de euro, din care 350 milioane sunt pentru capital de lucru pentru domeniile cele mai afectate de pandemie. Sunt și alte programe care vin în sprijinul HoReCa, cum e cel lansat de Ministerul Economiei privind energia verde pentru restaurante, hoteluri. Am aplicat o varietate de forme de sprijin”, a declarat premierul Ludovic Orban.