Începutul războiului în Ucraina? Mai multe bombardamente raportate în zonele controlate de rebelii susținuți de Rusia
În aceste momente în estul Ucrainei au fost raportate mai multe bombardamente în care ar fi fost implicați rebelii susținuți de Rusia. Zona este una conflictuală şi nu se ştie cu exactitate ce s-a întâmplat. Totuşi, mai multe surse indică faptul că ar fi începutul unui război în Ucraina.
Asta în condiţiile în care Rusia a anunțat că şi-a retras mai multe trupe de la granița cu Ucraina. În replică, oficialii SUA au declarat că nu există probe concrete prin care să se dovedească retragerea forțelor militare.
Au început bombardamentele în Ucrainei în zonele controlate de rebelii susținuți de Rusia
Rebelii susținuți de Rusia și forțele ucrainene se acuză reciproc că au tras mai multe obuze peste linia de încetare a focului în estul Ucrainei, iar Kievul a spus că incidentele arată ca o „provocare” într-un moment în care Rusia are sute de mii de militari la granițele ei.
Moscova neagă acuzațiile occidentale că plănuiește să-și invadeze vecinul și a spus săptămâna aceasta că retrage unii dintre cei peste 100.000 de militari pe care i-a trimis în zonă. Occidentul contestă că a existat o retragere semnificativă, iar Statele Unite au spus că încă mai sosesc mii de trupe.
O sursă înaltă a guvernului ucrainean a declarat că bombardamentele la linia de contact cu forțele separatiste susținute de Rusia au depășit amploarea încălcărilor de încetare a focului raportate în mod obișnuit pe parcursul conflictului.
„Nu este tipic. Seamănă foarte mult cu o provocare”, a declarat sursă pentru Reuters.
La Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia este „serios îngrijorată” de rapoartele de escaladare. Un fotograf Reuters din orașul Kadiivka, în regiunea Luhansk, ținută de rebeli din Ucraina, a auzit sunetul unor focuri de artilerie din direcția liniei de contact, dar nu a putut determina detaliile incidentului.
SUA consideră că Rusia nu și-a restras armata de la granița cu Ucraina
Anunțul Moscovei că a început să își retragă o parte din armată de la granița cu Ucraina a fost văzut suspicios de către SUA. Aceștia consideră că nu există date reale care să arate efectiva retragere a trupelor. Oricum, președintele Ucrainei a transmis un semnal de forță în momentul în care a fost întrebat dacă se va alinia dorinței Rusiei, acea în care țara să nu intre în NATO:
„Nu este vorba despre NATO. Este vorba despre viitorul oamenilor… Întrebarea despre NATO nu este despre apartenență. Dacă vorbim despre NATO, UE, teritoriile ocupate temporar – vorbim despre independența noastră. Asta este. Asta am decis ce vrem și ce vom face în viitor.” menționa Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.
În încheiere menționăm faptul că tensiunile din Ucraina sunt la un record al ultimilor ani iar un posibil conflict în țară ar putea avea efecte extrem de negative asupra economiei României, dar și asupra vieții sociale din țară.