Început de diabet: 9 simptome precoce
Începutul de diabet este marcat de simptome timpurii, care provin, de regulă, de la nivelul ridicat de zahăr din sânge.
Prediabetul este o conditie premergătoare diabetului și poate da indicii despre boala care este pe cale să se instaleze. Acesta este asimptomatic, fiind descoperit la analizele uzuale de sânge și este însoțit de un risc crescut de a dezvolta diabet și boală cardiovasculară. Dacă nu primesc tratament, persoanele cu prediabet dezvoltă adesea diabet de tip 2, în termen de 5 ani.
Început de diabet: Simptome
Persoanele cu prediabet au un nivel crescut al glicemiei, însă medicii sunt de părere că încă nu s-a instalat diabetul.Începutul diabetului de tip 2 prezintă simptome ușoare în primele etape. De aceea, se poate ca persoanele să nici nu își dea seama că au această afecțiune.
Printre simptome se regăsesc: urinare frecventă, sete crescută, foame incontrolabilă, oboseală, vedere încețoșată, vindecare lentă a tăieturilor și rănilor, inflamare sau amorțeală la nivelul mâinilor și picioarelor, pete întunecate pe piele și mâncărimi sau infecții fungice.
Urinare frecventă
Din moment ce nivelul zahărului din sânge a crescut, rinichii luptă să îndepărteze excesul, filtrându-l din sânge. Acest lucru duce la urinare frecventă, mai ales noaptea.
Simptomele diabetului: Sete accentuată
Urinarea frecventă determină pierderea apei din organism, fapt ce duce la deshidratare. De aceea, senzația de sete este accentuată.
Foame incontrolabilă
De cele mai multe ori, persoanele cu diabet nu reușesc să asimileze suficientă energie din alimentele pe care le ingerează. Sistemul digestiv descompune mâncarea în glucoză, pe care organismul o folosește cu scop de combustibil.
La persoanele care se confruntă cu diabet zaharat, nu se deplasează o cantitate suficientă de glucoză din fluxul sanguin în celulele corpului. Așadar, acestor persoane le este mereu foame, chiar dacă tocmai au mâncat.
Oboseală
Nivelul de energie al organismului este influențat de apariția diabetului de tip 2. De aceea, persoanele se pot simți obosite în permanență. Acest simptom apare ca urmare a zahărului insuficient care se deplasează din fluxul sanguin în celulele corpului.
Vedere încețoșată
Vasele mici de sânge din ochi pot fi deteriorate de excesul de zahăr din sânge, iar acest lucru poate provoca vedere încețoșată. Poate apărea la unul sau la ambii ochi. În situația în care persoana în cauză nu primește tratament, vederea poate fi pierdută permanent.
Vindecare lentă a tăieturilor și rănilor
Excesul de zahăr din organism poate deteriora nervii și vasele de sânge, acest lucru afectând circulația sângelui. Micile răni sau tăieturi pot dura săptămâni sau chiar luni, până la vindecare.
Inflamare sau amorțeală la nivelul mâinilor și picioarelor
Nivelul crescut de zahăr din corp poate duce la deteriorarea nervilor. Drept urmare, apar dureri sau senzație de furnicături/ amorțeală la nivelul mâinilor sau a picioarelor. Această afecțiune se poate agrava în timp, dacă nu este urmat un tratament.
Pete întunecate pe piele
Pot apărea pete întunecate pe gât, axilă sau inghinal, care semnifică instalarea diabetului.
Început de diabet: Mâncărimi sau infecții fungice
Excesul de zahăr din organism duce la mâncărimi sau infecții fungice. Acestea pot apărea pe zonele calde și umede ale pielii, cum ar fi gura, zonele genitale și axilele.