Prima pagină » Local » Începe Postul Paștelui 2022! Ce trebuie să respecte creștinii în perioada de dinaintea Învierii Domnului Iisus Hristos?
Începe Postul Paștelui 2022! Ce trebuie să respecte creștinii în perioada de dinaintea Învierii Domnului Iisus Hristos?

Începe Postul Paștelui 2022! Ce trebuie să respecte creștinii în perioada de dinaintea Învierii Domnului Iisus Hristos?

07 mart. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru, în Local

Creștinii trebuie să respecte unele tradiții de Postul Paștelui 2022. Următoarele 40 de zile țin de cea mai lungă perioadă de post de peste an, în care credincioșii sunt îndemnați să se abțină de la unele mâncăruri – și nu numai

Astăzi, 7 martie 2022, începe Postul sărbătorii Învierii Domnului. Această perioadă este denumită în popor Postul Mare, post care precede sărbătorii Învierii Domnului. Postul Paștilor este cel mai lung pentru că durează 7 săptămâni și este cel mai aspru din punct de vedere alimentar.

Această perioadă premergătoare Învierii Domnului are o tradiție aparte, încă de acum sute de ani. În primele secole după Hristos, acest post avea menirea de a-i pregăti pe catehumeni să primească cu vrednicie botezul în noaptea de Paști.

Tradiții de Postul Paștelui 2022

Tradiția arată că postul amintește de perioada de 40 de zile ținută de Mântuitorul Iisus Hristos înainte de începerea activității Sale mesianice. De aici a apărut și denumirea de „Paresimi”. În secolul al IV-lea se postea 8 săptămâni la Ierusalim, iar, în Apus, în aceeași perioadă, se postea 40 de zile.

Din secolul al III-lea, Postul Paștilor a fost împărțit în două perioade, cu denumiri diferite: Postul Paresimilor (Patruzecimii) sau postul prepascal, care ținea până la Duminica Floriilor, având o durată variabilă, și Postul Paștilor (postul pascal), care ținea o săptămână, adică din Duminica Floriilor, până la cea a Învierii, fiind foarte aspru, conform calendarului creștin-ortodox.

Dezlegare la pește în Postul Paștelui

Ce înseamnă pentru creștini acest post al Paștilor? De-a lungul timpului, acesta a fost ținut cu multă rigurozitate. Canonul 69 apostolic osândea cu caterisirea pe slujitorii Bisericii și cu excomunicarea pe credincioșii laici care n-ar fi respectat postul de miercuri și de vineri și pe cel al Paresimilor.

Nu se admiteau excepții decât în cazuri de boală. În Postul Paștilor sunt și perioade cu dezlegări la pește. Acestea sunt pe 25 martie, de praznicul Bunei Vestiri, și pe 25 aprilie, cu prilejul sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim, de Florii. În acest post, credincioșii trebuie să respecte cu sfințenie mai multe tradiții. Când Bunavestire cade în primele 4 zile din Săptămâna Patimilor, se dezleagă numai la untdelemn şi vin. Când cade în vinerea sau sâmbăta acestei săptămâni, se dezleagă numai la vin.

Ce nu au voie să facă creștinii în Postul Paștelui 2022

În această perioadă, creștinii pot spune și unele rugăciuni. În Postul Mare, creștinii trebuie să dea dovadă de o grijă spirituală sporită, prin renunțarea la alimentele de proveniență animalică. Mai mult, aceștia trebuie să se înalţe sufletește prin rugăciune alături de fapte bune. În Postul Paștelui nu se cântă și nu se dansează. Potrivit rânduielilor bisericești, această perioadă de post amintește de suferințele lui Hristos pe cruce.

Astfel, în această perioadă, petrecerile sunt considerate nepotrivite. Nu se face paradă cu succesul. Chiar dacă ai o viață abundentă, în Postul Paștelui ostentația este văzută ca un păcat capital. Se spune că de la postul propriu-zis pot fi scutiți copiii, femeile gravide, lăuzele și bolnavii, însă asta nu înseamnă că se pot lipsi de postul spiritual și de rugăciuni. Creștinii respectă și alte tradiții în Postul Paștelui 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *