Începe marea epurare din instituții! Zboară primul director din Finanțele ieșene. A căzut pe moale, pe funcția de prefect

de: evelina.chitoroaga
04:00, 08 nov. 2019

Odată cu venirea noului Guvern, încep și schimbările în deconcentrate. Primul director din Finanțe ar urma să fie schimbat săptămâna viitoare. Sursele indică faptul că va ajunge prefect de Botoșani.

„Puteți să-mi spuneți ori prefect, ori director. Cine știe, Dumnezeu e mare! Vom vedea”, a spus scurt Dan Nechifor.

Directorul general urmează să fie schimbat. S-a anunțat un concurs pentru ocuparea definitivă a postului, dar acesta a fost suspendat în cursul zilei de 6 noiembrie. Bosianu nu a putu fi contactat pentru a oferi un punct de vedere

După investirea noului Guvern al României, se anunță schimbări importante în ceea ce privește conducerea instituțiilor deconcentrate. Primul semnal s-a dat la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași. Primul pe lista „disponibilizărilor” este Dan Nechifor, director executiv la Direcția Serviciu Intern. Conform surselor din Finanțe, Nechifor va fi înlocuit după alegerile prezidențiale de la finalul acestei săptămâni. Dan Nechifor nu este de plâns, pentru că cel mai probabil va fi numit pe funcția de prefect al județului Botoșani, funcție pe care a ocupat-o și în trecut. Contactat telefonic, Nechifor nu a infirmat mutarea politică.

„Puteți să-mi spuneți ori prefect, ori director. Cine știe, Dumnezeu e mare! Vom vedea”, a spus scurt Dan Nechifor.

Conform fișei postului, șeful direcției coordonează activitățile de contabilitate, resurse umane, IT, administrativ și serviciul de achiziții. Asta înseamnă că pe mâinile unui singur om trec sume importante. Mai ales că achizițiile se fac pentru întreaga regiune, ce include șase administrații.

Ce avere are

Conform declarației de avere, Dan Nechifor are în proprietate un teren de 1.700 metri pătrați, categoria intravilan, situat în comuna Unteni, județul Botoșani, și două terenuri agricole în suprafață de 3.800 metri pătrați, în aceeași localitate. În ceea ce privește clădirile, directorul de la Finanțe deține un apartament de 77,61 metri pătrați, alt apartament de 50,1 metri pătrați și o casă cu o suprafață de 107 metri pătrați. Imobilele sunt situate în județul Botoșani. Conduce un autoturism marca Mazda CX5, fabricat în 2014. Anul trecut a vândut un autoturism Toyota RAV4, către un anumit Ilie Dulgheriu.

Și directorul general urmează să fie schimbat

În următoarea perioadă urmează să fie schimbat și actualul director general, Marian Bosianu. Teoretic, prin ordin ANAF, poate rămâne pe post până la finalul anului. În urmă cu câteva săptămâni, la nivel central s-a dorit ca toate posturile vacante din cadrul ANAF să fie ocupate, cum era și cazul postului de director general de la Iași. Concursul trebuia să aibă loc pe data de 18 noiembrie, dar a fost suspendat.

„ANAF suspendă organizarea concursurilor de promovare în funcțiile publice de conducere vacante din cadrul aparatului propriu al Agenției, precum și de la nivelul direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice (…), în contextul măsurilor care vor fi dispuse cu privire la reorganizarea instituției”, se arată în anunțul ANAF.

S-a dorit reorganizare

Pentru o mai bună colectare, guvernanții au propus la începutul anului descentralizarea structurilor ANAF. Printr-un proiect de lege s-a dorit modificarea OUG74/2013 privind unele măsuri pentru îmbunătățirea și reorganizarea activității Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Mai precis, Direcțiile Regionale urmau să fie transformate în Direcții Județene. Spre exemplu, cele șase Administrații din subordinea DGRFP Iași urmau să devină autonome.

„Integritatea personalului ANAF este apreciată la 48 la sută de către persoanele juridice și la 54 la sută de către persoanele fizice, urmând o creștere de 4, respectiv două puncte procentuale. Oricum am interpreta rezultatele, este clar faptul că persoanele juridice, cele mai expuse controalelor fiscale și care interacționează frecvent cu inspectorii fiscali, apreciază că doar jumătate dintre aceștia ar fi integri sau că inspectorii manifestă integritate doar pe jumătate”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

În final, inițiativa a fost declarată neconstituțională.