Începe concursul de admitere la UMF Iași! 2.108 candidați doresc să devină medici, farmaciști și stomatologi

de: Andreea Timofte
02:00, 22 iul. 2023

Duminică, 23 iulie, cei 2.108 candidați înscriși la concursul de admitere organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, sesiunea iulie 2023, vor susține testul grilă cu durata de 3 ore (între 10:00 și 13:00). Ocuparea locurilor în săli se desfășoară în intervalul orar 8:30 – 9:30

Repartiția candidaților în cele 47 de săli și amfiteatre, atât ale UMF Iași, cât și ale Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și ale Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi, a fost deja publicată pe site-ul instituției.

Ce reguli trebuie să respecte candidații în ziua concursului de admitere

La intrarea în sala de concurs, candidații se vor legitima şefului de sală cu actul de identitate pe care l-au depus online, la înscriere; buletinul/cartea de identitate sau paşaportul, document care trebuie să fie în termen de valabilitate; cei fără un astfel de document valabil nu vor fi primiţi în sala de concurs; legitimaţia de concurs; certificat de naştere şi căsătorie pentru candidatele căsătorite sau documentul doveditor schimbării numelui din alte motive. Accesul candidaților în sala de concurs se realizează până la ora 09:30.

Cei care nu sunt prezenţi în momentul desigilării coletelor care conţin caietele cu întrebări nu mai au acces în sală. În timpul concursului, candidaţii nu au voie să aibă obiecte de scris de orice fel, altele decât cele date de organizatori, hârtii albe sau scrise, publicaţii de orice fel, telefoane mobile sau orice alt tip de aparatură de comunicare, ceasuri de mână, pagere, genți, materiale didactice de orice fel etc. Candidații care intră în sală cu astfel de obiecte, precum și cu materiale documentare, au obligația să le depoziteze într-un loc special indicat de şeful de sală, înainte de aducerea caietelor cu întrebări, unde nu vor avea acces până la terminarea concursului.

Candidaţilor le este permisă introducerea în sală a unei sticluţe cu apă, fără etichetă, numai pentru utilizare personală. Orice abatere (comunicare între candidaţi, copiere sub orice formă, păstrarea asupra candidatului în timpul concursului a oricărei aparaturi de transmisie-recepție sau material didactic de orice fel, înşelăciune asupra identităţii etc.) este socotită a fi fraudă şi se sancționează cu eliminarea din concurs.

Atenție la completarea grilelor

Candidatul trebuie să verifice atent datele de identificare (nume, iniţiala tatălui, prenume şi număr de înregistrare/marca atribuită la înscriere) din spaţiul special prevăzut în acest scop pe testul grilă personalizat. Neconcordanţa acestor date impune candidatului solicitarea unui test grilă nepersonalizat pe care îl va completa cu majuscule, pe propria răspundere, în spaţiul special prevăzut în acest scop, folosind carioca/marker-ul primit, de culoare negru. Completarea răspunsurilor la testul grilă se va face doar cu carioca/marker de culoare negru.

Pixul albastru este utilizat de candidați doar pe ciorne. Răspunsul este unic la fiecare întrebare și se va da prin înscrierea unei buline negre în pătratul corespunzător literei – considerată răspuns corect – fără a depăşi marginile pătratului respectiv. Fiecare întrebare va avea o singură căsuţă marcată! Răspunsurile multiple sau incorect marcate vor fi anulate. De asemenea, candidatul trebuie să fie atent la menţinerea curată a foii (orice pată poate fi interpretată ca răspuns). Afectarea barelor verticale şi orizontale ce formează cadrul formatului de teză (prin scriere sau deteriorare) face imposibilă citirea prin scanare a răspunsurilor, riscând anularea tezei.

Corectarea tezelor

După epuizarea timpului alocat probei scrise se procedează la corectarea electronică a tezelor. Comisia de admitere a fiecărei facultăți procedează la transformarea punctajului în notă pentru fiecare teză (procedură asistată de calculator și verificată de comisia de corectură) și trecerea notei (cu două zecimale, fără rotunjire) pe teză. Convertirea punctajului în notă se face astfel: nota = 1 + 9 x (puncte primite)/(punctaj maxim). Nota obținută la testul grilă reprezintă nota de admitere.

Concurența pe locurile bugetate

La Medicină sunt 1.210 dosare finalizate (concurență de 3,72/loc bugetat), la Asistență Medicală Generală – 147 (concurență de 2,10 /loc bugetat), la Nutriție și Dietetică – 37 (concurență de 2,64 /loc bugetat), la Medicină Dentară – 347 (concurență de 3,37/loc bugetat), la Asistență de Profilaxie Stomatologică – 3 (concurență de 0,25/loc bugetat), Tehnică Dentară – 69 (concurență de 1,86 /loc bugetat), la Farmacie – 40 (concurență de 0,52/loc bugetat), la Cosmetică medicală și tehnologia produsului cosmetic – 39 (concurență de 1,56), la Bioinginerie – 112 (concurență de 1,44/loc bugetat), iar la Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare – 104 (concurență de 1,32/loc bugetat).

Numărul total al candidaților înscriși la concursul de admitere este 2.108.