Începând cu luna decembrie copii din România cu vârste de peste cinci ani vor fi vaccinați împotriva COVID-19

de: BZI.ro
23:40, 07 oct. 2021

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a afirmat, joi seară, că autorizarea vaccinului Pfizer pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani este aşteptată în Europa la fârşitul lunii octombrie – începutul lunii noiembrie, iar în decembrie în România ar trebui să vină primele tranşe de vaccinuri. Pentru anul 2022, România a contractat 1,2 milioane de doze de vaccin pentru copii, acestea venind în alt tip de flacoane.

Valeriu Gheorghiţă a fost întrebat, joi seară, despre vaccinarea copiilor de 5-11 ani şi a explicat:

”În Europa, ne aşteptăm ca această autorizare să vină la sfârşitul lunii octombrie – începutul lunii noiembrie, iar în decembrie în România ar trebui să vină primele tranşe de vaccinuri destinate pentru această grupă de vârstă”.

Gheorghiţă a precizat că este un alt tip de dozaj, 10 microgame, care se administrează tot la trei săptămâni şi sunt 10 doze de vaccin într-un flacon.

România are contractate 1,2 milioane de doze pentru anul 2022.

”Înseamnă un număr suficient pentru a avea cel puţin 50% din 1,2 milioane de copii vaccinaţi cu schemă completă”, a declarat Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiță, despre numărul cazurilor din România: „Locurile în Terapie Intensivă sunt aproape epuizate”

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare Valeriu Gheorghiță susține că zilele umătoare vor fi complicate, având în vedere numărul mare de îmbolnăviri de Covid. Acesta spune că pentru o protecție împotriva variantei Delta, imunitatea colectivă ar trebui să ajungă la 80%, anunță Mediafax.

„Evident că zilele următoare nu sunt niște zile ușoare, sunt niște zile complicate pentru că vedem că zilnic sunt aproximativ 15.000 de cazuri noi de îmbolnăvire. Din aceste cazuri, o parte dintrre ele sunt cazuri grave, majoritatea pacienți nevaccinați care ajung în Terapie Intensivă. Locurile în Terapie Intensivă sunt aproape epuizate, astăzi vorbim de peste 1.550 de pacienți în ATI și dacă ne uităm la rata de pozitivare a testelor, la nivel național, mai mult de o persoană din cinci, care sunt testate, este depistată pozitiv cu Sars-Cov-2”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Acesta a spus că imunitatea colectivă necesară pentru a limita răspândirea variantei Delta este de 80%.

„Noi vorbim de o imunitate colectivă la nivel național, cumulată prin boală și vaccinare, estimată la circa 50%, este insuficientă pentru varianta Delta, unde ar trebui să avem o imunitate de peste 80% pentru a limita răspândiea virusului și pentru a reduce acest impact”, a adăugat coordonatorul campaniei de vaccinare.

El a mai afirmat că în acest moment vorbim de „sute de mii de pesoane care nu au niciun grad de protecție” împotriva virusului.

Valeriu Gheorghiță, despre numărul cazurilor din România

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a  afirmat că zilele care urmează vor fi complicate ținând cont de numărul mare de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Acesta a declarat că, dacă imunitatea colectivă ar ajunge la 80 % s-ar crea o protecție împotriva variantei Delta a SARS-CoV-2.

„Evident că zilele următoare nu sunt niște zile ușoare, sunt niște zile complicate pentru că vedem că zilnic sunt aproximativ 15.000 de cazuri noi de îmbolnăvire. Din aceste cazuri, o parte dintrre ele sunt cazuri grave, majoritatea pacienți nevaccinați care ajung în Terapie Intensivă. Locurile în Terapie Intensivă sunt aproape epuizate, astăzi vorbim de peste 1.550 de pacienți în ATI și dacă ne uităm la rata de pozitivare a testelor, la nivel național, mai mult de o persoană din cinci, care sunt testate, este depistată pozitiv cu Sars-Cov-2”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.