De la 1 iunie 2021 în 7 state membre ale UE va fi pus în aplicare certificatul de vaccinare

de: Alexandru Ifrim
22:40, 31 mai 2021

Comisia Europeană a recomandat anumitor state din Uniunea Europeană să-i scutească de carantină pe rezidenţii vaccinaţi anit-Covid-19 şi  de testarea copiilor care au sub 6 ani. De la 1 iulie certificatul digital va fi pus în aplicare pe teritoriul UE, însă în 7 state membre va fi dat in folosință începând cu ziua de marţi, 1 iunie 2021.

Documentul care arata că posesorul s-a imunizat cu ambele doze de vaccin poate fi în format digital sau tipărit fiind prevăzut cu un cod QR. Acesta va avea o triplă dimensiune :va atestă vaccinarea anti-COVID-19, testarea negativă sau imunizarea după o infectare anterioară.

”Propunem să nu se impună nicio testare şi nici carantina în cazul persoanelor vaccinate sau vindecate de COVID-19”, a declarat luni comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, ceea ce de altfel statele membre au convenit în acordul lor privind acest certificat, iar unele aplică deja acest lucru.

Măsuri suplimentare la graniţă

Conform aceluiaşi acord toate statele UE, îşi rezerva dreptul de a aplica măsuri suplimentare la graniţe în cazul în care situatia epidemiologică se înrăutăţeşte. Potrivit Comisiei Europene o persoană se poate considera complet imunizata numai atunci când au trecut cel puţin 14 zile de la efectuarea rapelului.

În cazul în care sunt persoane care nu s-au vaccinat dar nu s-au îmbolnăvit de Covid, oficialii Comisiei Europene au propus noi măsuri în funcţie de zona de provenineta a călătorului. Astfel conform acestei propuneri, doar persoanele care vin din zonele marcate cu culoarea roşu intens, adică cele în care s-a înregistrat, în ultimele 14 zile, o rată de infectare de 500 de cazuri la 100.000 de locuitori.

Oficialii Comisiei au propus ca testele PCR să aibă o vlabilitate de 72 de ori şi iar în cazul unui test antigen rapid, 48 de ore. Ultima variantă va fi valabilă numai în cazul în care ţările vor fi de acord cu o astfel de testare rapidă. Imunizare după îmbolnăvire va avea un termen de 180 de zile pentru valabilitatea unui test PCR pozitiv, conform propunerii Comisiei.

Klaus Iohannis vorbeşte despre paşapoartele de vaccinare

Klaus Iohannis, preşedintele României, a declarat că este împotriva acestui paşaport de vaccinare, deorece considera că persoanele nevaccinate sunt discriminate. Preşedintele României este de părere că această alegere nu-i tocmai cea potrivita şi nu i se pare corect împărţirea cetăţenilor în două categorii: unii care pot merge în concediu și alții nu, din cauză că s-ar îngrădi dreptul la libertatea de mișcare.

„Trebuie să clarific. Nu am fost reticent față e ideea unui certificat, am fost reticent față de ideea unui pașaport discriminatoriu de vaccinare. Nu cred că putem să facem o discriminare pe baza vaccinării, nu putem să împărțim cetățenii europeni în două categorii: unii să meargă în concediu și alții să nu meargă. Sunt drepturi care sunt statuate și care sunt garantate pentru toată lumea”, a explicat președintele Iohannis.

Însă, omologul lui Klaus Iohannis, Angela Merkle este de acord cu acest paşaport de vaccinare. Aceasta a susţinut campania, chiar mai mult s-a imunizat cu vaccinul AstraZeneca, conform paşaportului digital pe care l-a făcut public.

„Mă bucur că mi-a fost administrată astăzi prima doză a vaccinului AstraZeneca. Le mulţumesc tuturor celor care participă la campania de vaccinare şi celor care se lasă vaccinaţi. Vaccinul este cheia pentru depăşirea pandemiei”, a scris Angela Merkel pe Twitter.