Incendiu puternic în București. Arde acoperișului unui penthouse de pe Șoseaua Nordului
Un incendiu a izbucnit, marți seara, în Sectorul 1 din București, într-o zonă locuită de VIP-uri, în apropierea Parcului Herăstrău. Din primele informații, se pare că focul a izbucnit la un penthouse de 80 de metri pătrați.
„Soseaua Nordului, incendiu produs la acoperisul unui apartament de tip penthouse, 80 mp, nu sunt victime. Actioneaza 8 autosp de stingere, 3 autoscari, 1 desc, 1 smurd”, anunță ISUBIF.
Pompierii au suplimentat forțele care acționează pentru stingerea incendiului. La această oră, la fața locului acționează 11 autospeciale de stingere.
„Acționează 11 autospeciale de stingere. Suprafața afectată estimată este de 600 mp. Nu sunt persoane rănite. Se actioneaza pe 2 laturi ale clădirii, s-a pătruns în interior. Strada este îngustată de autoturismele staționate”, au transmis reprezentanții ISU București-Ilfov.
Ghid practic de prevenire si actiune in caz de incendii
Specialiştii arată cum putem evita aceste incidente extrem de neplăcute şi periculoase.
În caz de incendii provocate de defecţiuni sau neglijenţă, nu trebuie să îţi lipsească din casă: trusa de prim ajutor, stingătorul de incendii şi o trusă de protecţie în caz de cutremur.
- Verifică în permanenţă sursele de electricitate şi gaze pentru a evita declanşarea incendiilor acestea trebuie să fie în stare bună de funcţionare. Dacă ceva nu funcţionează corect nu fac pe “depanatorul” dacă nu eşti autorizat să faci acea reparaţie, mai bine chemi un specialist.
- Instalează-ţi un sistem antiincendiu. Poţi lua legatra cu o firmă specializată pentru a-ţi acorda consultanţă gratuită cu privire la necesităţile casei tale, legate de un sistem personalizat antiincendiu.
- Dacă simţi miros de gaz sau respiri cu greutate, deschide imediat geamurile şi părăseşte locuinţa.
- Evita orice acţiune care ar putea provoca un incendiu sau o explozie – aprinderea întrerupătoarelor, lumânărilor, a chibriturilor sau a ţigărilor.
- Dacă locuieşti într-un apartament anunţă-ţi imediat vecinii.
- Sună la 112 şi raportează problema. Dă-ţi datle complete, adresa, telefon, punct de reper astfel încât autorităţile să ajungă imediat la locul în care te afli.
- Nu fuma în pat când eşti obosit sau ai luat medicamente.
- Dacă pentru salvarea oamenilor, trebuie să treci prin încăperi incendiate, pune-ţi pe cap o pătură umedă;
- Deschide cu prudenţă uşile, deoarece afluxul rapid de aer provoacă creşterea rapidă a flăcărilor. Dacă clanţa este fierbinte, în spatele uşii este foc!
- Prin încăperile cu fum dens deplasează-te târâş sau aplecat;
- Strigă victimele, găseşte-i şi scoate-i afară. Copiii de obicei se ascund în dulapuri sau sub pat.
- Dacă ţi se aprinde îmbrăcămintea, nu fugi, culcă-te pe pământ şi rostogoleşte-te;
- Asupra oamenilor cărora li s-a aprins îmbrăcămintea, aruncă un palton, o pătură sau ceva care să îi acopere etanş;
- În cazul stingerii incendiului foloseşte stingătoare, apă, nisip sau pământ;
- În cazul uei flăcări provocate de o tigaie cu ulei încins nu turna apă! Acoperă tigaia cu un capac pentru a stinge flacără.
- Ieşi din zona incendiată în direcţia dinspre care bate vântul;
- Nu sări pe geam decât dacă stai la parter! Primul instinct când intri în panică îţi dictează de multe ori, să faci lucruri iraţionale. Nu sări pe geam dacă înălţimea la care te afli este prea mare.