Prima pagină » Local » Incendiu în municipiul Iași. Pompierii au intervenit cu întârziere la o sală de fitness din Galata – FOTO, VIDEO, UPDATE, LIVE VIDEO

Incendiu în municipiul Iași. Pompierii au intervenit cu întârziere la o sală de fitness din Galata – FOTO, VIDEO, UPDATE, LIVE VIDEO

30 dec. 2022, 12:57,
în Local

În urmă cu puțin timp a izbucnit un incendiu în municipiul Iași. Din primele informații obținute de către reporterii BZI se pare că alarma s-a dat lângă Spitalul de Recuperare.

UPDATE: Pe surse: EON, vinovat de incendiul de la sala de fitness?

Săptămâna trecută EON a avut o intervenţie la panourile electrice dintre cele două blocuri, mai exact o echipă de doi angajaţi au efectuat modificări. Un electrician din zonă le-a atras atenţia că lucrarea nu este corectă. Incendiul a pornit astăzi în urma unui scurt circuit la acele panouri, urmat de o explozie. Pompierii pornesc de la premisa că incendiul a pornit de la un scurt circuit de la acele panouri.

UPDATE: Incendiul a fost lichidat.

„Incendiul a fost lichidat, se verifică fiecare încăpere din complex, pentru a stinge orice focar și pentru a inventaria pagubele produse în urma incendiului.

Cauza probabilă de producere a incendiului este în curs de stabilire”, au declarat reprezentanții ISU Iași.

UPDATE: Clădirea este asigurată și respectă toate normele de incendiu.

UPDATE „Au fost autoevacuate aproximativ 20 persoane, nu necesită îngrijiri medicale. Momentan au fost asistate 3 persoane, 2 au refuzat transportul la Spital, ambele atac de panică, iar una a fost transportată la spital cu puseu de hipertensiune arterială, atac de panică”,a declarat  Prof. Dr. Diana Cimpoeșu, medic șef UPU SMURD, Spitalul Sf. Spiridon Iași.

UPDATE: La locul intervenției s-a deplasat și o echipa a Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Iași. Potrivit acestora, evenimentul este incadrat la ”incident periculos”.

UPDATE: La fața locului a ajuns și prefectul Iașului.

UPDATE: De ce au întârziat echipajele ISU la intervenție?

Martorii de la fața locului spun că deși apelul la 112 a fost făcut imediat ce a izbucnit incendiul la clădirea unde funcționează o sală de sport, o vulcanizare și lipită de această clădire este un bloc de locuințe, echipajele ISU au venit cu întârziere. Astfel, apelul a fost făcut la 12:50 iar martorii spun că echipajele au ajuns după 25 de minute, când jumătate de clădire era cuprinsă de flăcări puternice. În condițiile în care echipajele au prioritate să ajungă la intervenții iar orașul nu este foarte aglomerat, întrebarea care se pune este de ce a durat atât demult ca echipajele să ajungă la fața locului. Comandantul Ionuț Grădinaru, cel care coordonează acțiunea de stingere a incendiului, a ajuns târziu la fața locului. Contactat telefonic de reporterii BZI, acesta susține că nu poate vorbi.

”Sunt la această intervenție. Nu pot vorbi. Nu pot să-mi dau casca jos, iar să o pun, ca să mă ocup de incendiu. Vă voi comunica toate datele după ce se va finaliza intervenția”, susține comandantul Ionuț Grădinaru, care conduce ISU, și care, sub coordonarea lui, ridică mari semne de întrebare cu privire la profesionalismul său, acesta dând de dovadă de un management defectuos, în condițiile în care salariul sau nu este unul de neglijat.

Mai mult, dacă persoanele din clădire nu se autoevacuau, ce se întâmpla cu aceștia, dacă echipajele ISU au ajuns târziu la fața locului? Riscau să moară? Martorii mai spun că într-o fracțiune de secundă s-au văzut flăcările iar oamenii din clădire au ieșit imediat și s-au salvat.

Comandantul Ionuț Grădinaru

UPDATE: Persoanele aflate în interiorul clădirii s-au autoevacuat.

„Într-o fracțiune de secundă s-a văzut o flacără mare, i-am îndrumat pe toți care erau în sală spre scări, ca să nu coborâm cu liftul, oricum nu se putea. Am reușit într-un final să ajungem toți la parter cu bine, s-a produs o explozie la parter. Am ieșit toți în regulă, am ajutat la salvarea persoanelor care nu puteau să-și ia anumite bagaje, i-am condus, am ieșit cu bine toți afară. Eu eram la etajul 4, se simțea fumul, explozia a fost la parter, etajul 1. S-a auzit o bubuitură foarte mare. În 30 de secunde a luat tot foc. Lumea a reacționat bine, eu zic că toți sunt oameni maturi, ne-am îndrumat unul pe altul și am reușit să ieșim. Eu zic că în clădirea eram undeva la 30-40 de oameni, să nu zic mai mult”, a declarat Cristi Moraru.

UPDATE: Echipajele de intervenție au evaluat că incendiul se manifestă la acoperiș și la izolația exterioară a clădirii.

„Incendiul se manifestă la acoperiș și la izolația exterioară a clădirii pe o suprafață de aprox 500 m.p. La locul intervenției sunt 6 autospeciale de stingere cu apă şi spumă 2 ASII, 2 ATA, 3 echipaje de prim ajutor, 1 ATPVM, 1 descarcerare, 1 ASERV cu 50 sof și 2 of. Au fost evacuate 20 persoane de la etajele superioare”, au declarat reprezentanții ISU Iași.

UPDATE: Până în acest moment nu au fost raportate victime.

UPDATE: „Se suplimentează forțele cu 1 autospecială pentru transport victime multiple, 2 autospeciale de intervenție și stingere cu apă și spumă, 1 echipaj de Descarcerare și 1 autocisternă pentru transportul apei”, au declarat reprezentanții ISU Iași.

UPDATE: „Incendiu sală de sport din municipiul Iași, str. Pantelimon Halipa. Intervine Detașamentul 2 de Pompieri Iași cu 3 autospeciale de intervenție și stingere cu apă și spumă, 1 echipaj de primă intervenție și comandă, 1 autospecială pentru transport apă, 2 autoplatforme pentru salvarea de la înălțime, 2 echipaje de prim ajutor calificat, cu 28 subofiteri și 1 ofițer în primă intervenție”, au declarat reprezentanții ISU Iași.

ȘTIRE INIȚIALĂ

La fața locului se deplasează în aceste momente mai multe echipaje de intervenție.

DEocamdată nu se cunoaște cauza producerii incendiului și nici dacă au fost raportate victime.

„Incendiu lângă Spitalul de Recuperare. Se deplaseaza mai multe echipaje de intervenție”, au declarat reprezentanții ISU Iași.

Revenim cu detalii!

Comments are closed.