Încălzirea în pardoseală. Ce trebuie să ştii despre acest sistem
Încălzirea în pardoseală. Un astfel de sistem de încălzire, deși este mai costisitor, este foarte eficient și nu consumă excesiv.
Anotimpul rece vine cu frumuseţea lui specială, dar şi cu frigul pe care nu foarte mulţi îl suportam. În locuinţă e nevoie de un sistem de încălzire eficient, care să ofere temperaturi potrivite fără să consume peste măsură. Un asemenea sistem este, fără doar şi poate, încălzirea în pardoseală.
Încălzirea în pardoseală. Principii de funcţionare
Pardoseala devine element radiant şi în acest fel căldura se propaga de jos în sus pe o suprafaţă mai mare. Nu la fel se întâmpla şi în cazul radiatoarelor unui sistem clasic de încălzire, care deşi fac un transfer direct de energie către aerul din încăpere, sunt mai mici ca dimensiuni şi pot necesita un timp mai mare pentru încălzirea incintei.
Sistemul de încălzire prin pardoseala poate utiliza agent termic, însă pot fi şi electrice. Eficienta unui astfel de sistem este direct proporţională cu calităţile termice ale clădirii în care sunt montate.
La încălzirea prin pardoseală, căldura este transmisă prin tuburi sau prin cabluri către sapa de beton a pardoselii şi ulterior către incinta.
Avantajele încălzirii în pardoseală
– Lipsa radiatoarelor. Căldura se distribuie prin pardoseală;
– Încălzirea prin pardoseală este cu până la 30% mai eficientă decât încălzirea clasică prin radiatoare, iar costurile de încălzire scad semnificativ;
– Încălzirea în pardoseală. Sistemul poate fi montat sub multe tipuri de materiale precum gresie, parchet, ciment, marmura sau beton;
– Căldura se distribuie mai eficient în încăpere, iar asta duce la o încălzire uniformă, care sporeşte în mod simţitor confortul.
– Praful nu se ridică.
– Sistemul nu ocupă spaţiu, nefiind vizibil. Practic, amenajarea e mai simplă.
– Sistemul rezista mult şi bine (garanţia poate ajunge şi la 30 ani). Condiţia: să fie instalat corect.