Încă un pod capcană ameninţă viaţa oamenilor din Neamţ. Ce fac autorităţile?
Vechi de peste 50 de ani, podul peste râul Cracău de la Girov, Neamţ abia se mai ţine pe piloni. În ciuda pericolului uriaș, traficul nu a fost sistat, iar mașinile circulă pe o structură sensibilă, total ruginită. Iată imaginile dezastrului.
„Rolele în unele locuri lipsesc, vedeți? Deja acolo nu mai e fier beton deloc, e mâncat şi acolo fier betonul ală cat e de gros. Dincoace nu mai e nimic, e mâncat cred ca mai mult de 60%”, ne spune un localnic.
„Ăsta e făcut în ’60. Eram eu în clasa a 2-a, era un pod de lemn. S-a făcut ăsta, s-a terminat în 3 ani şi de atunci așa arata, n-a mai făcut nimeni nimic. Nu se iau masuri..tipic romanesc”, ne mai spune un localnic.
Un fost primar spune că problemele persistă de ani de zile. Deşi a fost edil timp de patru mandate şi a făcut numeroase reclamații în legătură cu degradarea podului, spune că totul a rămas la nivel de promisiune.
S-au făcut adrese la drumuri naționale, prefectură, consiliul județean, s-au demarat documente. Ultima dată podul aparținea de drumuri naționale. Au spus că vor fi executate lucrări pentru consolidare şi reparația podului”, spune Vasile Olaru, fost primar.
Anii au trecut şi nu a început nicio reabilitare. Pe pod a fost interzis accesul mașinilor de mare tonaj, însă localnicii spun că nici aşa restricţiile nu sunt respectate.
Podul e rigid dacă va trece utilaj greu e riscul ca aceste plăci să se prăbușească. În zona e instituită restricție pentru mașinile peste 15 tone.
Localnicii spun că nu se respectă, pot trece oricând mașini grele, TIR-uri în special noaptea pentru a scurta cocolirea de câțiva zeci kilometru. În acel moment se poate întâmpla dezastrul.
În apropierea podului grav avariat se află şi o balastieră, care ar aparține unei societăți unde acționar majoritar este Consiliul Județean.
Deși normele prevăd interdicția amplasării unei balastiere aproape de un pod, localnicii spun că şi aceste reguli sunt încălcate.
Jurnaliștii de la Libertatea au postat vineri imagini cu utilaje care excavează în albia râului, aproape de podul șubred, şi încarcă nisip şi pietriș chiar în camioanele societății de drumuri a CJ Neamț.