Încă nu s-au finalizat sacrificările din ferma cu 20.000 de porci cu pestă porcină africană. Director: „Săptămâna viitoare sperăm să terminăm”
Medicii sanitar-veterinari din Iași au sacrificat jumătate din efectivul de porci cu pestă porcină africană din comuna Belcești. Un nou focar a izbucnit la ferma aceluiași afacerist italian, cu 3.500 de porci, din comuna Coarnele Caprei
Jumătate din cei 20.000 de porci cu pestă porcină africană, descoperiți în comuna Belcești, Iași, la ferma italianului Fillipo Latini, au fost sacrificați și îngropați la marginea satului. Medicii sanitar-veterinari spun că operațiunea continuă și săptămâna viitoare pentru că e vorba de un efectiv mare.
„Încă ne ocupăm de sacrificarea prin gazare a porcilor. Săptămâna viitoare sperăm să terminăm. E mai dificilă acțiunea pentru că e vorba de un efectiv mare. Trebuie acordată atenție manipulării animalelor, dezinfectării, pentru ca virusul să nu se răspândească”, susține Gabriel Ciobanu, director al Direcției Sanitare Veterinare pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași.
După ce a fost confirmată pesta porcină africană în ferma italianului Fillipo Latini, în comuna Belcești, cea mai mare fermă din Iași, autoritățile sanitar-veterinare au luat măsurile necesare pentru ca porcii să fie uciși și îngropați.
Sacrificările porcilor din Iași continuă în ferma din comuna Belcești
Exploatația comercială din județul Iași, cu 19.983 de capete de porcine, a fost confirmată cu virusul PPA în data de 25 octombrie 2022, prin buletinul de analiză cu rezultat pozitiv pentru identificarea genomului virusului PPA, emis de Laboratorul Național de Referință pentru PPA din cadrul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală. O altă exploatație comercială din județul Iași, cu 3.566 de capete de porcine, a fost confirmată în data de 27 octombrie 2022, prin buletinul de analiză cu rezultat pozitiv pentru identificarea genomului virusului PPA, emis de Laboratorul Național de Referință pentru PPA din cadrul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală.
Ferma din comuna Coarnele Caprei este tot a italianului Fillipo Latini. Din datele anchetei epidemiologice, calea de pătrundere a bolii a fost reprezentată de popularea acestei ferme, în data de 23 octombrie 2022, cu porcine provenite de la exploatația comercială din Iași, confirmată cu PPA în data de 25 octombrie 2022. La nivel național sunt înregistrate 47 de focare de pestă porcină africană.
Mistreții din județul Iași reprezintă un factor de transmitere a virusului
Numărul de mistreți cu PPA este în creștere de anul trecut. Astfel, atât pădurarii, cât și medicii sanitar veterinari din Iași au găsit mistreți morți. Medicii veterinari au luat măsurile necesare în această situație, iar specialiștii din domeniul silvic susțin că verifică fondurile cinegetice. Printre măsurile dispuse de specialiștii din Iași pentru combaterea răspândirii pestei porcine se regăsesc efectuarea inspecțiilor și a patrulărilor zilnice de către gestionarii fondurilor cinegetice pentru depistarea de porci mistreți morți sau bolnavi. Medicii veterinari din județ vor fi anunțați despre cazuri, iar recoltarea probelor de la mistreții împușcați sau morți se va face de către medicul veterinar oficial sau de către personalul tehnic instruit al gestionărilor fondurilor cinegetice, în condiții de biosecuritate severă, dar și de DSVSA Iași.
Virusul pestei porcine africane nu se transmite la om. Sacrificările porcilor din Iași continuă și în ferma din Coarnele Caprei.