Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie decide completarea Biroului Electoral Central cu reprezentant PMP. Decizia instanţei este definitivă
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis, marţi, completarea Biroului Electoral Central cu reprezentantul PMP, după ce a admis contestaţia formulată de reprezentanţii formaţiunii politice. Decizia instanţei este definitivă.
„Cu majoritate, admite contestaţia formulată de contestatorul Partidul Mişcarea Populară. Anulează în parte Procesul verbal nr.1 PV/BEC 2024 din data de 16.03.2024 emis de intimatul Biroul Electoral Central, în ceea ce priveşte respingerea propunerii făcute de Partidul Mişcarea Populară, de completare a Biroului Electoral Central cu reprezentantul contestatorului”, arată magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în decizia pronunţată marţi seară.
Instanţa dispune completarea Biroului Electoral Central cu reprezentantul desemnat de PMP
De asemenea, instanţa dispune completarea Biroului Electoral Central cu reprezentantul desemnat de Partidul Mişcarea Populară, decizia fiind definitivă.
Judecătorul Tămagă Elena Diana a avut opinie separată în sensul respingerii contestaţiei, ca nefondată.
Tot marţi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a validat alianţa electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forţa Dreptei, admiţând contestaţia faţă de decizia iniţială a Biroului Electoral Central.
Sâmbătă a fost constituit Biroul Electoral Central pentru alegerile europarlamentare şi locale din 9 iunie, fiind definitivată componenţa BEC cu reprezentanţii partidelor politice.
Partidele din Opoziţie au reclamat că, atât reprezentantului propus de Forţa Dreptei, cât şi reprezentantului propus de PMP le-a fost refuzată calitatea de membri ai BEC, în pofida temeiurilor legale evidente care dau drept de reprezentare celor două formaţiuni politice.
La propunerea membrului PSD din Biroul Electoral Central a fost respins reprezentatul PMP în BEC
Reprezentanţii PMP au acuzat că, la propunerea membrului PSD din Biroul Electoral Central, a fost respins reprezentatul PMP în BEC. Ei afirmau că această decizie vine la doar o săptămână după ce Guvernul PSD-PNL a decis, prin intermediul ordonanţei de urgenţă privind comasarea alegerilor, eliminarea PMP din secţiile de vot.
Şi partidul Forţa Dreptei a reclamat ”abuzul incredibil comis împotriva partidelor politice de Opoziţie, referitor la participarea reprezentanţilor în Biroului Electoral Central”.
Perioada electorală pentru scrutinul din 9 iunie a început la 12 martie, iar campania electorală va începe la 10 mai şi se va încheia în 8 iunie, la ora 7.00.