Înalta Curte ar putea stabili în martie dacă Traian Băsescu a fost colaborator al securității

de: cristian.george
12:17, 14 mart. 2022

În 2019 a început un proces prin care fostul președinte era acuzat că ar fi colaborat cu Securitatea. În aceste momente, magistrații de la Curtea de Apel ar putea stabili în martie dacă Traian Băsescu a fost colaborator al securității.

Cu numele conspirativ ”Petrov”, fostul președinte ar fi oferit unele informații către securitatea creată de Nicolae Ceaușescu. În schimb, Traian Băsescu a negat de la început faptul că ar fi fost colaborator.

Înalta Curte ar putea stabili în martie dacă Traian Băsescu a fost colaborator al securității

Înalta Curte a rămas în pronunțare în recursul lui Băsescu în dosarul colaborării sale cu Securitatea. Sentința urmează să fie dată pe 23 martie, anunță Grupul de Investigații Politice.

”Înalta Curte a a respins încercările lui Băsescu de tergiversare, neadmițând cererea acestuia de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene și respingându-i cererea de suspendare a judecății până când Curtea Constituțională se va pronunța pe o excepție ridicată de Băsescu în acest dosar.

Traian Băsescu și-ar putea pierde toate drepturile de fost președinte după ce Senatul a aprobat tacit o lege prin care se vrea renunțarea la privilegii pentru cei care sunt descoperiți că au colaborat cu Securitatea dinainte de 89.

Vă aducem aminte faptul că, inițial Curtea de Apel București a stabilit faptul că fostul președinte a dat note informative care aveau că teme de poliție politică specifice organelor de repercursiune din 1989. Aceste note informative aduceau lucruri ce țin de viața privată și de dreptul la liberă circulație a persoanelor.

Aceeiași magistrați au stabilit faptul că Băsescu a denunțat activități care aduceau atingere regimului totalitar comunist. Informațiile erau interpretate de către colaborator și:

Prin furnizarea acestor informaţii, Băsescu a conştientizat că asupra persoanelor la care s-a referit în relatările sale se pot lua măsuri de urmărire şi verificare, cu încălcarea dreptului la viață privată şi a dreptului la liberă circulaţie şi, prin urmare, a vizat această consecinţă.”

Călin Popescu Tăriceanu consideră că Traian Băsescu a devenit colaborator al Securității de bună voie

În schimb, Călin Popescu Tăriceanu menționa faptul că Băsescu a ajuns colaborator al Securității nu pentru că ar fi fost şantajat. A ajuns colaborator al Securității pentru că i-ar fi fost promise mai multe funții politice. Astfel încât acesta a devenit cel mai tânăr comandat de navă. Fostul președinte al Senatului a mai menţionat faptul că Băsescu şi-a turnat colegii de cameră iar unii au scris despre asta în mai multe rânduri:

„Băsescu nu a devenit Petrov pentru că Securitatea l-a șantajat cu ceva sau că l-a amenințat că va păți ceva. Nu! El a devenit informator ca să poată avansa în carieră, ca să poată fi cel mai tânăr comandant de mineralier, ca să poată ajunge la Anvers ca cel mai tânăr reprezentant al Navrom etc! Și Securitatea și-a respectat cuvântul! L-a făcut ministru, apoi primar general, apoi președinte al țării de două ori și acum europarlamentar. spunea Călin Popescu Tăriceanu.

În perioada în care era președinte al României, Traian Băsescu a abordat o poziționare împotriva comunismului. Fostul președinte a condamnat regimul lui Nicolae Ceaușescu în Parlamentul României.