Înalt Prea Sfințitul Teodosie, mesaj pentru femeile bătute: „Trebuie să-ți duci crucea!”

de: BZI.ro
09:29, 24 iun. 2024

Înalt Prea Sfințitul Teodosie nu ratează niciun moment pentru a transmite credincioșilor mesaje controversate. De această dară, Înalt Prea Sfințitul Teodosie le-a transmis un mesaj pentru femeile bătute, cărora le-a zis că trebuie să-și „ducă crucea”, subliniind că a primit „taina cununiei”.

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, mesaj pentru femeile bătute: „Soluţia este să nu vă despărţiţi, vindecarea o dă Dumnezeu!”

În condițiile în care în România una din patru femei este agresată de partener sau de fostul partener, Înalt Prea Sfințitul Teodosie a venit cu un mesaj controversat pentru femeile bătute.

De precizat că numai în 2022, 42 femei și 4 copii au murit în urma bătăilor și abuzurilor din familie, iar aproape 40.000 femei și 9.000 copii au fost victimele agresiunilor.

„După mulţi ani de căsătorie s-a întărit convingerea că cel de lângă mine nu are empatie, aş putea spune că am fost abuzată psihologic. Din cauza lipsei de empatie, în momentele de bucurie, el mi-a adus supărare imediată, iar în momentele în care aveam nevoie de sprijinul lui moral, nu m-a susţinut. Există vindecare? Care este soluţia?”, au fost întrebările adresate de o femeie arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, la postul de radio la care acesta răspunde, cu regularitate, întrebărilor enoriaşilor.

Înalt Prea Sfințitul Teodosie le-a spus femeilor agresate de soți că trebuie „să-și ducă crucea“

„Poate exista şi vindecare, dar dumneata, care ai primit taina cununiei, trebuie să-ţi duci crucea, să te rogi să suplinească Dumnezeu această lipsă de empatie, pentru că ai un legământ. Soluţia este să nu vă despărţiţi, vindecarea o dă Dumnezeu”, a recomandat Teodosie femeilor.

Un fenomen care este ascuns în România

Numai în acest an au existat peste 4.000 de parteneri abuzivi reclamați la Poliție. Cel puțin așa reiese dintr-un bilanț dat publicității de Poliția Română, care avertizează că fenomenul violenței domestice este în creștere.

Blamarea victimelor violenței domestice și justificarea comportamentului agresorilor reprezintă o problemă gravă în societatea românească.

Oana Băluță, cercetătoare specializată în gen și politică, a precizat că „blamarea victimei este un tip de comportament pe care femeile l-au reclamat de foarte multe ori atunci când au mers la poliție atunci ca să depună o plângere”, și nu numai.

În România, 52% dintre votanți sunt femei. Femei care, în funcție de vârstă sau nivelul de educație, văd în mod diferit prioritățile țării, după cum relevă un studiu sociologic comandat de Centrul Filia și prezentat la evenimentul de la Palatul Parlamentului, organizat în contextul Zilei Internaționale a Femeii. Dacă tinerele sub 30 de ani cred că bugetul public ar trebui să se concentreze pe crearea de locuri de muncă și susținerea sistemului de educație, ”pe măsură ce vârsta este mai înaintată”, prioritatea se îndreaptă spre finanțarea sistemului public de sănătate și accesul la medicamente.

Același studiu – realizat pe un eșantion eminamente feminin reprezentativ la nivel național – arată că una din trei românce nu crede că poliția protejează victimele violenței de agresori.

„35% dintre femeile din România cunosc cel puțin o femeie care a întreținut relații sexuale fără voia ei. Nivelul de violență este extrem de extins însă aceasta rămâne în continuare ascunsă”, a menționat Andreea Bragă, de la Centrul Filia.

Anul trecut, peste 100.000 de cazuri de violență domestică au fost raportate la poliție. Iar una din trei femei afirmă că a fost victima unei forme de abuz emoțional în familie sau în spațiul public.

Acum, Înalt Prea Sfințitul Teodosie a transmis un mesaj controversat pentru femeile bătute.