În următoarea perioadă un vortex polar va lovi România. Ce înseamnă acest fenomen
Un expert în fenomene meteorologice extreme, Bogdan Antonescu, a vorbit despre un motivul pentru care vor scădea temperaturile la jumătatea săptămânii viitoare. Acesta a explicat ce înseamnă un vortex polar și în ce mod va fi afectată România.
Deși vremea a fost schimbătoare în ultimele săptămâni, pentru următoarele zile s-au anunțat temperaturi scăzute. Vântul va bate cu putere în cea mai mare parte a Europei. Temperaturile vor scădea cu cel puțin zece grade față de cele normale în această perioadă. Franța și Germania vor înregistra cele mai scăzute temperaturi.
Bogdan Antonescu: „Ne va afecta și pe noi într-o mai mică măsură, în comparație cu celelalte regiuni ale Europei”
”Nu este un fenomen nou, nu este un fenomen extrem de sever, dar în timpul iernii, acest vortex polar se poate intensifica și atunci blochează aerul acesta rece, care rămâne în regiunea arctică. În schimb, când vortexul este mai slab, cum o să fie cazul – probabil – în următoarele săptămâni, atunci apar un fel de ondulații sau se poate rupe în mai multe nuclee. Dacă apare acest fenomen, atunci aerul polar ajunge mult mai ușor spre centrul Europei. Modelul de prognoză arată că acesta va fi cazul în următoarele săptămâni, deci Europa centrală și de vest în special. Vom avea temperaturi mai mici decât media climatologică.
Ne va afecta și pe noi într-o mai mică măsură, în comparație cu celelalte regiuni ale Europei. Vortexul polar nu este o descoperire recentă, știm despre existența lui de foarte mulți ani și cercetările asupra acestui fenomen ne ajută în prognoza pe lungă durată, pentru o săptămână sau două în avans. N-aș putea să spun că există o intensificare a lui sau că apare mai frecvent. Nu avem dovezi clare că într-un climat mai cald vom avea manifestări diferite față de cele din prezent”, a spus Bogdan Antonescu.
Vremea schimbătoare a produs numeroase probleme în ultimele zile. În Iași, numeroase străzi au fost inundate din cauza furtunilor,
CTP Iași a întâmpinat probleme din cauza ploilor abundente. Autobuzele și tramvaiele au avut întârzieri de peste o oră
O furtună puternică a inundat numeroase străzi din municipiul Iași. A fost îngreunat traficul pentru mai bine de oră, iar în tot acest timp autobuzele și tramvaiele Companiei de Transport Public au rămas blocate în mai multe zone. Călătorii ieșeni au fost nevoiți să aștepte în stații minute în șir
Circulația mijloacelor de transport public din municipiul Iași a fost grav afectată pe mai multe trasee din Iași din cauza cantităților mari de precipitații căzute. Furtuna puternică de ieri, 8 octombrie 2020, a provocat un adevărat calvar pentru ieșenii care se aflau în mașini sau în autobuze și tramvaie în timpul orelor de prânz. Călătorii CTP Iași au așteptat mai bine de o oră în stații un mijloc de transport public. Tramvaiele și autobuzele nu mai puteau înainta ca urmare a nivelului mare de apă de pe carosabil, dar și a traficului care se desfășura cu dificultate.
„Traseele care tranzitează zonele Arcu, Metalurgie, Splai Bahlui Mal Stâng și Zimbru au fost grav afectate. Celelalte trasee mai puțin, dar mijloacele de transport public au avut întârzieri din cauza blocajelor în trafic din tot orașul. Au fost decalați timpii de urmărire pe unele trasee cu peste o oră”, a declarat Andreea Barna, purtător de cuvânt al CTP Iași.
CTP Iași a achiziționat autobuze care să suplimenteze traseele afectate de lucrările la căile de rulare
Pe de altă parte, acum două zile, CTP Iași a demarat o licitație pentru achiziția unui număr de 21 de autobuze second-hand. Procedura are o prevedere bugetară de 1.942.500 lei, fără TVA, aproape 400.000 de euro. Acestea vor suplimenta mijloacele de transport public pe traseele cele mai aglomerate. Un singur autobuz va fi cumpărat cu aproximativ 20.000 euro. La licitație s-a prezentat o singură societate, Bus & Coach Group SRL, din județul Ilfov, controlată de Mircea Lucian Roșca.
Autobuzele vor fi folosite pe perioada lucrărilor de modernizare a liniilor de tramvai. Mijloacele de transport vor acoperi următoarele tronsoane: 5 Drumuri – Nicoriță, Bucșinescu – Calea Chișinăului, Piața V. Săhleanu – Țuțora și 2 Băieți – Dancu. Autovehiculele trebuie să fie dotate cu rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități, cu aer condiționat, minimum 3 uși pentru accesul călătorilor, norma de poluare de minimum Euro 4.