În urmă cu 80 de ani a clădit o biserică cunoscută astăzi și a lăsat cu limbă de moarte să fie îngropată la intrare, sub podea! Povestea măicuței Marciana de la Iași îți dă și acum fiori – FOTO, VIDEO

de: Andreea Pădurescu
02:00, 30 iul. 2021

Sub zidurile bisericii din pădurea Bârnova este înmormântată maica Maria, cea care a pus bazele acestui lăcaș de cult, încărcat de istorie. În urmă cu 84 de ani a început construcția bisericii, iar doi ani mai târziu a fost finalizată. Copacii înalți și umbroși din pădurea Bârnova, din municipiul Iași, găzduiesc lăcașul de cult

În urmă cu mai bine de 80 de ani, Maria Savin, cunoscută ca „maica Marciana”, a început construcția bisericii „Izvorul Tămăduirii”, din pădurea Bârnova, municipiul Iași. Ieșeanca Maria Savin a hotărât ca la bătrânețe să se călugărească și a cheltuit întreaga avere pentru a ridica această biserică, care astăzi este locul cel mai iubit de bolnavii de la secția exterioară Bârnova a Institutului de Psihiatrie „Socola”. Aici și-au găsit alinarea și sutele de bolnavi de la fostul Sanatoriu TBC, care a devenit ulterior secție de psihiatrie. Trupul maicii Marciana, născută acum mai bine de 100 de ani, este înmormântat chiar sub podeaua bisericii. A lăsat cu limbă de moarte să fie îngropată în lăcașul de cult.

„Construcția acestei biserici a început pe data 8 septembrie 1937 și a fost gata doi ani mai târziu, pe 23 septembrie 1939. Cea care a construit acest lăcaș și cea care ne veghează mereu este maica Marciana, care s-a născut acum 136 de ani, în anul 1885. Din banii ei a făcut tot ce vedeți astăzi aici. Maica a lăsat cu limbă de moarte ca trupul ei să fie înmormântat chiar în interiorul bisericii și așa a și fost. Cei care ne trec pragul, pot vedea mormântul ei chiar în partea dreaptă a pronaosului bisericii. Au rămas tablourile pictate cu chipul ei și crucea veche de aproape 100 de ani la care ea se ruga. Întreg lăcașul este încărcat de istorie”, a declarat Ștefan Dolgu, preotul bisericii.

Elena Pădurariu a cunoscut-o personal pe maica Marciana

Reporterii „BZI” au reușit să stea de vorbă cu Elena Pădurariu, o bătrână de 86 de ani, care a cunoscut-o pe maica Marciana când era doar o copilă. Bătrâna a fost găsită în locuința sa din localitatea Poiana cu Cetate, comuna Grajduri. Elena Pădurariu își amintește că o vedea mereu prin biserică duminica la slujbă și că era o persoană tăcută. Femeia povestește că maica Marciana îi ajuta pe toți credincioșii.

„Eram mică când mergeam la biserică și mă întâlneam cu maica Marciana. Soacra mea o știa mai bine și mai stăteau de vorbă după slujbă. Știu că a fost căsătorită. Știu de la soacra mea că locuia aici în zona localității Poiana cu Cetate și că aici ar fi vrut inițial să ridice biserica. Oamenii din sat nu au fost de acord și până la urmă a făcut-o acolo. A ridicat biserica pentru bolnavii de acolo, de la sanatoriu, pentru că și soțul ei era bolnav.

Nu era o persoană prea vorbăreață, doar o vedeai prin biserică, prin altar, prin curte, dar nu comunica foarte mult. Era o femeie înaltă și voinică. Făcea mâncare mereu și după slujbă o împărțea credincioșilor. Toată lumea știe că avea un suflet foarte bun și a botezat foarte mulți copii din satul Poiana cu Cetate. Îmi amintesc că prin 1960 a murit, când născusem eu cel de-al doilea copil pe care tot ea trebuia să-l boteze”, a precizat Elena Pădurariu.

Câțiva bătrâni își mai amintesc de prezența măicuței

Bătrânii din satele din apropierea bisericii își amintesc de maica Marciana și știu cât de mult s-a străduit pentru ridicarea lăcașului. O bătrână care locuiește la aproximativ 8 kilometri de biserică își amintește că o întâlnea pe măicuță pe scările lăcașului de cult adunând bani pentru construcție.

„Duminică, la slujbă, a venit o enoriașă din localitatea Protopopești. Aceasta are frumoasa vârstă de 86 de ani și am văzut-o că se apropie de mormântul maicii și aprinde o lumânare. Am așteptat până la sfârșitul sfintei slujbe și am mers să discut cu ea. Mi-a povestit că o cunoștea pe maică de când era foarte mică și venea la biserica nou construită. Își amintea cum maica stătea pe scările lăcașului, adunând bani de la credincioși pentru finalizarea construcției. Piatră cu piatră, a fost ridicată mulțumită ei. Nu foarte multă lume știe de istoricul din spatele acestei biserici, pentru că cei care ne trec pragul sunt în mare majoritate bolnavii institutului. Catapeteasma a fost făcută special, pe comandă, pentru biserica aceasta. Maica Marciana și-a dorit foarte mult ca această catapeteasmă să arate așa”, a precizat parohul Bisericii „Izvorul Tămăduirii”.

Soțul Mariei Savin a fost internat o perioadă la Sanatoriul TBC, actuala secție exterioară a Institutului de Psihiatrie „Socola”, și se pare că tot acolo a murit. La poarta Sanatoriului, soția lui, ulterior maica Marciana, a ridicat biserica ce poartă hramul Izvorul Tămăduirii.

Lăcașul de cult are nevoie urgentă de reabilitare

Biserica se află chiar la răscruce de drumuri, drumul care duce către secția Institutului de Psihiatrie „Socola” și drumul care duce către satul Poiana cu Cetate. Aceasta este păzită de brazi înalți și groși. Lăcașul a rezistat celui de-Al Doilea Război Mondial. Credincioșii se plâng că iarna tremură de frig în timpul slujbei.

„Trebuie reparate scările de la intrare, geamurile, de sobă nu mai zic. Iarna îngheți de frig în timpul slujbei. Nu dovedește să încălzească toată clădirea, dar nu avem fonduri. Anul trecut am reușit să văruiesc toată biserica cu sprijinul primarilor din comunele Grajduri și Ciurea. Ei au format niște echipe de credincioși care m-au ajutat să fac pe aici”, a spus parohul.

În edițiile anterioare ale cotidianului „BZI” a fost prezentată cetatea cu ruine misterioase și simboluri sacre, care se află la aproximativ 4 kilometri de Biserica din Bârnova.

Parohul bisericii este nepotul marelui actor Florin Piersic

Preotul Ștefan Dolgu, care slujește la Biserica „Izvorul Tămăduirii” de la secția exterioară Bârnova a Institutului de Psihiatrie „Socola”, este nepotul marelui actor Florin Piersic. Nepotul îndrăgitului actor Florin Piersic slujește în două biserici din județul Iași. Părintele Florin Dolgu are 64 de ani și este duhovnicul a aproximativ 400 de suflete. Nu multă lume știe că preotul Ștefan a fost și actor în tinerețe, când a jucat alături de unchiul său, Florin Piersic, în filme celebre din cinematografia românească. Timp de mai mulți ani a locuit chiar în casa din București a inegalabilului actor. Mama actorului, Vera Piersic, și bunica maternă a preotului sunt surori. Nepotul și unchiul au o relație foarte strânsă și au păstrat permanent legătura. Părintele Dolgu nu îi spune pe nume marelui actor, ci i se adresează cu apelativul „uncheșule”.