În timp ce românii mor pe capete sau se confruntă cu creșteri uriașe ale facturilor, premierul Florin Cîțu este mulțumit de cum arată țara: Economia crește

de: BZI.ro
10:47, 27 oct. 2021

Premierul demis al României se laudă, pe o reţea de socializare cu marea creştere economică despre care ne spune incă de la începutul mandatului. Desigur, postarea a fost publicată în contextul în care romanii mor pe capete iar cei care sunt vii se confruntă cu creșteri enorme la facturi dar şi la alimente.

Specialiştii din România, în frunte cu Mugur Isărescu au avertizat asupra faptului că romanii vor plăti preţuri mult mai mari la alimentele de bază.

Premierul Florin Cîțu se laudă cu marea creștere economic, într-un moment în care românii mor pe capete

Într-o postare publicată pe o reţea de socializare, postare care a stârnit reacţii negative, premierul demis al României, Florin Cîțu susţine că țara are o creștere economică mare. Totuşi, în aceste momente, romanii mor pe capete din cauza COVID-19:

„Am promis la începutul anului creștere economică record și un deficit bugetar mai mic că urmare a creșterii veniturilor bugetare, fară să creștem taxe, și controlul cheltuielilor bugetare. Asta am făcut.

Execuția bugetară la 9 luni de zile arată că într-o perioadă foarte scurtă de timp am pus economia României pe drumul corect, în ciuda diverselor turbulențe cu care țara se confruntă.

În această perioadă am reușit reducerea deficitului bugetar cu 2,6 puncte procentuale din PIB în raport cu perioada similară a anului trecut. Am făcut această ajustare reușind atât creșterea veniturilor, cât și reducerea cheltuielilor, făcând în același timp plăți excepționale de 10,4 miliarde lei generate de epidemia COVID-19.

Într-o perioadă de pandemie care a continuat să afecteze activitățile economice, am înregistrat o creștere a veniturilor bugetare cu 1,4 puncte procentuale din PIB față de primele 9 luni ale anului trecut doar prin conformare voluntară și prin absorbție de fonduri europene. În sumă netă, veniturile bugetare au crescut cu 42,6 miliarde de lei față de 2020 și cu 41,7 miliarde de lei față de 2019.

În același timp, în perioada ianuarie – septembrie am diminuat cheltuielile bugetare cu 1,2 puncte procentuale din PIB față de aceeași perioadă a anului trecut, reușind însă majorarea investițiilor cu 3,9 miliarde de lei față de perioada similară din 2020 și cu 10,8 miliarde de lei față de perioada similară din 2019.

Așa cum am promis și cum am trecut în buget, 53,6% din totalul cheltuielilor pentru investiții au fost reprezentate de proiecte finanțate din fonduri europene, fiind vorba de o sumă cu 5,69 miliarde de lei mai mare decât în primele 9 luni ale anului trecut.

Economia României crește, parametrii economici generali se îmbunătățesc, iar acum avem nevoie de maturitate politică pentru a susține trendul pozitiv”, a spus Florin Cîțu, pe pagină lui de Facebook.

Românii plătesc facturi uriaşe la utilităţi şi cumpără mai scump produse alimentare

La polul opus al marii creșteri economice stau românii care pur şi simplu sunt disperaţi. Criză politică, sanitară este însoţită şi de criză economică. Concret, conaționalii noștri sunt nevoiţi să plătească facturi chiar şi de două ori mai scumpe. În schimb, Mugur Isărescu anunță că prețul la alimente va crește simțitor:

Am punctat şi trimestrul III şi trimestru IV, sfârşit de trimestru ca să vedeţi că aceşti 5,6% nu este o noutate. Nu este o prognoză că preţurile vor creşte de acum înainte. Prognoza noastră este că prin eforturi, inclusiv în domeniul monetar, vom reuşi să ţinem preţurile undeva între 5 şi 5,5%. Mă refer la indicele preţurilor de consum. Deci creşterile din toamnă vor fi foarte mari. Pentru sfârşitul anului următor datorită faptului că dispare şi efectul de bază din în ianuarie cu electricitatea şi cel din vară cu gazele naturale prognoza noastră este indicele preţurilor de consum coboară la 3,4%”, a spus Mugur Isărescu.

Specialiștii au mai afirmat faptul că inflația a anulat pur și simplu creșterile salariale din ultimul an. Acest lucu nu s-a mai produs în ultimii 10 ani.