În Spania se poate, în România nu! În timp ce Guvernul Cîțu nu ia nicio măsură împotriva scumpirii gazelor naturale, spaniolii vor plafona prețurile
În timp ce premierul Florin Cîțu susţine că plafonarea preţurile la gazele naționale nu este posibilă, Spania a decis această măsură. De altfel, pe fondul scumpirii utilităților, spaniolii vor redirecţiona profiturile companiei energetice ca parte a pachetului de măsuri menit să scadă prețurile.
În schimb, românii sunt umiliţi de o clasă politică ce pare să aibă o altă agendă pe ordinea de zi. Scandalurile sunt la ordinea zilei, iar situația socială şi sanitară este una extrem de dificilă.
Guvernul din Spania va plafona prețul la gazele naturale
Așadar, Guvernul spaniol a anunţat faptul că va plafona prețul la gazele naturale. Măsura este luată în contextul în care europenii vor plăti cel mai mare preț la gazele naturale din ultimii 13 ani. Pe de altă parte, același guvern consideră că este de neacceptat ca firmele energetice să profite de pe urma majorării prețurilor. Din această perspectivă, autorităţile spaniole au indicat faptul că va redirecţiona profitul companiilor energetice ca o susţinere a celor care vor plăti mai scump pentru utilităţi.
„Vom lua acele profituri extraordinare pe care le fac companiile energetice şi le vom transfera către consumatori”. Vom reduce taxa specială pe electricitate la 0,5%, de la 5,1%, a declarat prim ministrul.
Acesta a explicat că redirecţionarea profiturilor de la companiile de utilităţi va fi folosită pentru plafonarea preţurilor gazelor naturale şi reducerea costurilor cu energia pentru consumatori. Între timp, în România, Hidroelectrica a înregistrat un profit record.
Noile măsuri ar urma să fie adoptate în şedinţa de marţi a Guvernului de la Madrid. Analiştii se aşteaptă şi la suspendarea impozitului pentru generare de 7% şi extinderea reducerii TVA până la finalul anului.
Premierul Florin Cîțu susţine că preţurile nu pot fi plafonate pe motiv de Uniune Europeană
Recent, premierul României, Florin Cîțu, a anunțat faptul că este complicată plafonarea prețurilor la energie electrică sau la gazele naturale. Motivul invocat de șeful executivului este acela că România este membră a Uniunii Europene. În logica acestuia, făcând o analiză, putem spune că Spania nu ar fi în Uniunea Europeană:
„Plafonarea preţurilor e mai complicat. Suntem într-o economie liberală. În Uniunea Europeană nu cred că poţi face aşa ceva.
Ne vom uita la toate soluţiile pentru a ne asigura că în această iarnă românii nu vor avea de suferit de pe urma acestor facturi.”, a spus Florin Cîțu.
Românii vor plăti cele mai scumpe gaze naturale din ultimii 13 ani
Conform unui raport întocmit de o agenţie europeană, românii şi europenii vor plăti cele mai scumpe gaze naturale din ultimii 13 ani. Motivele sunt diverse, vorbim despre o reducere de gaze furnizate dar şi repornirea economiei.
Din cauza boomului cererii care a venit odată cu relansarea economică din pandemie, preţurile spot ale gazelor naturale pentru Europa sunt de cinci ori mai mari decât erau acum un an. La explozia cotaţiilor contribuie şi refuzul sau imposibilitatea, Rusiei de a majoră livrările. Rusia este principalul furnizor, arată dcnews.ro.
Gazele sunt folosite în Europa pentru a face tranziţia de la energia poluantă, obţinută prin arderea cărbunelui, la cea verde. Însă cele mai multe state membre ale UE sunt dependente de importurile din alte ţări, cum ar fi Rusia, Norvegia, Azerbaidjan şi ţări nord-africane.