În premieră, americanii de la Netflix vor să filmeze în Palatul Culturii din Iași! GALERIE FOTO (Exclusiv)
Pentru prima dată la Iași, americanii de la Netflix vor să filmeze în Palatul Culturii! Astfel, la începutul anului 2022, reprezentanții companiei care oferă o bibliotecă de filme și programe de televiziune, inclusiv propriile producții, i-au contactat pe cei din conducerea Complexului Muzeal Național ”Moldova”. Americanii și-au anunțat intenția de a realiza un proiect chiar în interiorul monumentului-simbol al urbei
Americanii de la Netflix vor să filmeze în Palatul Culturii din Iași! La începutul anului 2022, aceștia au contactat conducerea Complexului Muzeal Național ”Moldova” (CMNM).
Compania care oferă o bibliotecă de filme și programe de televiziune, inclusiv propriile producții, și-a anunțat intenția de a realiza un proiect chiar în interiorul monumentului-simbol al urbei. Zilele acestea, oficiali ai Netflix Inc. vor sosi în Iași pentru a negocia toate aspectele ce ar putea duce la concretizarea unei filmări.
Americanii de la Netflix vor să filmeze în Palatul Culturii din Iași
Netflix Inc. este o companie americană cu sediul central în Los Gatos (California). Fondată în 1997 de către Reed Hastings și Marc Randolph, venitul primar al companiei se bazează pe abonamentele de streaming video. În ultimii ani, aceasta a devenit una dintre cele mai populare din întreaga lume. Nu este pentru prima dată când Netflix are filmări în România. Artista Valentina Druțu, manager interimar al CMNM Iași, confirmă întreaga situație.
”Este adevărat că am fost contactați recent de reprezentanții Netflix. Ei trebuie să vină luna aceasta la Palatul Culturii pentru a vedea concret ce doresc să facă la noi… Nu am mai multe detalii și nimic nu este sigur. Ceea ce pot spune este că și-au exprimat această intenție oficială și că i-am invitat să vină pentru a aborda direct problema. De principiu, ar fi vorba despre filmarea unui clip în interiorul Palatului. Voi vedea despre ce este vorba și ce intenționează clar, deoarece trebuie să vedem ce intenții au și ce ar vrea să filmeze, dacă se pretează și este o producție care să respecte valoarea și ambientul monumentului istoric. Nu putem accepta orice tip de filmare… Repet: îi aștept să vină, să dialoghez cu ei la concret și, apoi, voi putea oferi detalii clare. Nu este nimic cert în acest moment! Vom vedea după întâlnire ce, cum, în ce context și dacă ne vom da acceptul”, a transmis Valentina Druțu, managerul interimar al Complexului Muzeal Național ”Moldova” Iași.
Compania Netflix a fost fondată acum 25 de ani
Modelul inițial de afaceri al Netflix includea vânzările de DVD-uri și de închiriere prin e-mail, dar Reed Hastings a decis oprirea vânzării de DVD-uri la un an. În 2007, Netflix și-a extins afacerea cu introducerea de mass-media streaming păstrând în același timp serviciu de închirieri DVD și Blu-ray. Compania s-a extins la nivel internațional cu streaming disponibil în Canada începând cu 2010 și a continuat în America Latină și Caraibe. Până în ianuarie 2016, serviciile Netflix sunt operate în peste 190 de țări.
Netflix a intrat în industria de producție de conținut media în 2012 debutând cu serialul „House of Cards”. Și-a extins foarte mult atât producția de film, cât și de seriale de televiziune de atunci, oferind conținut Netflix Original prin intermediul bibliotecilor on-line de filme și televiziune. Netflix a lansat aproximativ 126 de seriale originale sau filme în 2016, mai mult decât orice altă rețea sau canal de televiziune. În aprilie 2018, Netflix a avut 125 de milioane de abonați din întreaga lume, inclusiv 56,71 milioane în Statele Unite.
Palatul Culturii a fost construit în stil neogotic
Deși nu este construit peste temelii antice, după cum se presupunea la începutul secolului al XX-lea, Palatul Culturii din Iași se înalță, în parte, peste ruinele curților domnești medievale menționate documentar în 1434. Au fost folosite, parțial, și temeliile vechiului palat (neoclasic) din vremea voievodului Alexandru Moruzi (1806-1812), refăcut de Mihail Sturdza (1841-1843). De la această construcție a moștenit Palatul legenda celor 365 de camere, corespunzătoare zilelor anului. Edificiul, ridicat între 1906 și 1925, este creația cea mai însemnată a arhitectului român I.D. Berindei, format la școala pariziană.
Din punct de vedere decorativ, în holul central se remarcă un mozaic figurativ în care sunt dispuse concentric diverse reprezentări de ”bestiarum” gotic: acvila bicefală, dragonul, grifonul, leul. Deasupra holului se găsește un luminator în care, inițial, a fost amenajată o seră. În ciuda aspectului arhaicizant, la construirea Palatului blocurile de piatră au fost înlocuite cu materiale ușoare și mai putin costisitoare. În plus, la decorarea unor săli s-a folosit în premieră un material brevetat de Henri Coandă, denumit bois-ciment, care imită lemnul de stejar. Remarcabile sunt și elementele de feronerie decorativă, care se pot admira, de exemplu, la ușile de la Sala Voievozilor.
Clădirea inaugurată pe 11 octombrie 1925 a servit drept Palat Administrativ și de Justiție până în 1955, când a fost destinat găzduirii unora dintre cele mai de seamă instituții culturale ale orașului Iași, reunite astăzi sub denumirea de Complexul Național Muzeal ”Moldova” Iași. Intenția în premieră a Netflix de a face filmări în Palatul Culturii din Iași reprezintă un punct de atracție pentru oraș.