În prag de Crăciun carnea de porc a ajuns un lux pentru români! Cât a ajuns să coste
În prag de Crăciun, carnea de porc a ajuns un lux pentru români. Porcul românesc are prețuri care nu sunt accesibile oricărui buzunar, iar cetățenii încep să se reorienteze către produsele importate din Spania care sunt mult mai atractive financiar vorbind.
Producătorii de carne de porc au explicat recent că produsele alimentare vor înregistra majorări în contextul în care cererea devine din ce în ce mai mare și anul 2024 a fost un an dificil din perspectiva secetei care a dus la scumpirea hrănii date animalelor și implicit la un cost mai ridicat de creștere a porcilor. Nici gripa porcină nu i-a ajutat pe crescătorii care au fost nevoiți să sacrifice zeci, poate sute de mii de animale.
În prag de Crăciun carnea de porc a ajuns un lux pentru români!
Pe măsură ce sărbătorile de iarnă se apropie, carnea de porc devine tot mai inaccesibilă pentru mulți români, din cauza creșterii accelerate a prețurilor. Inflația ridicată și costurile mari de producție îi determină pe fermieri să ajusteze tarifele, astfel încât carnea de porc produsă local ajunge să fie mai scumpă decât cea de import. Prin urmare, este de așteptat ca, de Crăciun, multe familii să aleagă carnea din alte țări, considerată mai accesibilă din punct de vedere financiar.
De exemplu, ceafa de porc importată din Spania costă în jur de 30 de lei kilogramul în supermarketuri, în timp ce aceeași categorie de carne produsă în România se vinde cu aproximativ 40 de lei kilogramul în piețe. În apropierea sărbătorilor, prețurile ar putea să crească din nou, iar mușchiul de porc, care acum costă 40 de lei pe kilogram, este posibil să ajungă la 46 de lei.
În primele șase luni ale anului, România a achiziționat din import 145.000 de tone de carne de porc, suma totală cheltuită fiind de aproximativ jumătate de miliard de euro. Situația este agravată de faptul că inflația din România se află printre cele mai mari din Europa, ceea ce afectează și alte produse alimentare.
Produsele alimentare s-au scumpit în ultima perioadă în România
Zahărul, de exemplu, a cunoscut o creștere semnificativă de prețuri, cu un salt de peste 10% în septembrie, urmat de o majorare suplimentară de 2,6% în luna octombrie. În același timp, cerealele au înregistrat o creștere de 0,8%, iar prețurile produselor lactate au crescut cu aproape 2%. Spre deosebire de acestea, costurile generale pentru carne au avut o ușoară scădere de 0,3%, dar impactul asupra consumatorilor rămâne resimțit în mod considerabil.
Un comunicat recent al BNR a atras atenția asupra faptului că prețurile produselor vor continua să crească și în 2025, pe fondul unei inflații în ascensiune.
Conform noilor evaluări prezentate în minuta ședinței de politică monetară, perspectivele privind inflația s-au deteriorat, în special pe termen scurt. Proiecțiile indică o creștere ușoară a ratei anuale a inflației până la sfârșitul acestui an, urmată de variații mai mari în primele șase luni din 2025. În acest context, inflația va depăși limitele țintite, fiind peste nivelurile anticipate anterior.
Cu toate acestea, estimările arată că, începând din 2026, rata inflației ar putea coborî sub limita superioară a intervalului țintit, menținându-se aproape de acest nivel până la sfârșitul perioadei de prognoză. Previziunile actuale estimează o rată anuală a inflației de 4,9% pentru sfârșitul anului 2024, 3,5% în decembrie 2025 și 3,3% la finalul orizontului de prognoză, cifre care sunt ușor mai mari decât cele anunțate anterior. În acest context dificil din punct de vedere economic, carnea de porc a ajuns, în prag de Crăciun, să fie un lux pentru români. Prețurile sunt așteptate să crească pe măsură ce sărbătorile de iarnă de apropie.