În plin sezon de viroze respiratorii, s-au înmulţit cazurile de scarlatină în şcolile din România
În plin sezon de viroze respiratorii, s-au înmulțit rapid și cazurile de infecții bacteriene, foarte contagioase. În școlile din Cluj, sunt focare de scarlatină și streptococ. Una dintre principalele cauze pentru care numărul de copii bolnavi crește este și lipsa personalului medical din școli, care să facă triajul zilnic.
Cazurile de gripă și răceală sunt frecvente în rândul elevilor, dar au apărut și cazurile de scarlatină. Deși sunt numeroase, cazurile de scarlatină sunt răsfirate în școli, ceea ce permite instituților să funcționeze normal, fără să fie nevoie de suspendarea cursurilor.
Problema începe de la triaj, pentru că este foarte greu ca pentru o școală unde sunt câteva sute sau peste o mie de elevi să se facă o triere corectă. În județul Cluj există 200 de școli și 70 de grădinițe. În aceste instituții există aproximativ 50 de medici și puțin peste 150 de asistente, ceea ce înseamnă că personalul medical nu poate face un triaj corect. În acest caz, responsabilitatea le revine profesorilor, care trebuie să fie atenți în clasă dacă elevii au anumite simptome și să-i trimită la cabinetul medical sau acasă, în funcție de cât de gravă este starea acestora. Medicii recomandă părinților să fie atenți la simptomele pe care le au cei mici și în cazul îmbolnăvirilor să nu-i mai trimită la școală.