LIVE VIDEO – În Platoul BZI LIVE este programată o nouă ediție-dialog de impact legată de începerea noului an academic! Invitat este conf. univ. dr. Ioan Milică, directorul istoricei Biblioteci Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași – FOTO

de: BZI.ro
11:55, 22 aug. 2021

Luni, 23 august 2021, incepand cu ora 15.00 in Studioului BZI LIVE este programata o noua emisiune de impact cultural si educational. Invitat este conf. univ. dr. Ioan Milica – Facultatea de Litere a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi si actualul manager al celebrei si istoricei Biblioteci Central Universitare (BCU) „Mihai Eminescu”. Alaturi de reprezentantul celei mai vechi institutii de invatamant superior moderne a Romaniei vor fi abordate elemente ce tin de: cum a trecut si trece BCU prin vremurile grele ale pandemiei de COVID-19, cum a derulat activitatea sa, in calitate de profesor universitar, cu studentii Pe de alta parte, despre reluarea activitatii Bibliotecii Central Universitare (in anul universitar 2021 – 2022), proiecte avute in plan, istoricul si colectiile unice de aici, digitalizarea institutiei, resursele, infrastructura si serviciile pe care le are si le ofera biblioteca, planuri pentru dezvoltarea acesteia se va mai aborda alaturi de conf. univ. dr. Ioan Milica. De asemenea, despre dotarile Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iasi, evenimentele derulate alaturi de cele pe care urmeaza a le realiza, necesitatea investitiilor,, ce-si doresc utilizatorii de la o asemenea entitate, aspecte culturale si educationale din spectrul iesean si national vor mai fi alte puncte abordate.

Istoricul Bibliotecii Central Universitare din Iasi

Insumând fonduri care au facut parte din fostele biblioteci ale Academiilor domnesti, actuala Biblioteca Centrala Universitara „Mihai Eminescu” din Iasi se bucura de continuitate si stabilitate incepand cu anul 1835, ca Biblioteca a Academiei Mihailene, schimbandu-si in timp doar denumirea: Biblioteca Universitatii, Biblioteca, Biblioteca Centrala. In cursul unei neintrerupte evolutii de peste un secol si jumatate, Biblioteca Centrala Universitara „Mihai Eminescu” a fost nevoita sa-si inchida in mai multe randuri portile, fie din pricina lipsei de spatiu, fie a cutremurului din 1940 sau a razboiului, a avut fondurile de publicatii risipite sau reduse de calamitati. In 1860, prin infiintarea la Iasi a primei universitati moderne din tara, din biblioteca a Academiei Mihailene devine Biblioteca Universitara, apoi Centrala si Publica in 1864, din nou Universitara in 1916. A functionat in cladirea Academiei Mihailene, in Universitatea veche, in Universitatea noua, pentru ca dupa Al Doilea Razboi Mondial sa se mute in cladirea Bibliotecii „Fundatiunii Regele Ferdinand I”, ale carei fonduri le inglobeaza.

Nou sediu dupa Al Doilea Razboi Mondial

Aceasta din urma a fost construita intre anii 1930-1934 de inginerul Emil Prager, dupa planurile arhitectului Constantin Jotzu. Interiorul edificiului este lucrat in marmura de Carrara si mozaic venetian, iar exteriorul este impodobit cu impresionante coloane in stil ionic, pilastri neodorici, mici frontoane triunghiulare si medalioane cu personalitati marcante ale culturii nationale. Inestimabilele manuscrise, incunabule, carti vechi si rare, unele purtand semnaturi ilustre, provin in principal din biblioteci manastiresti si particulare, care au intrat in patrimoniul acesteia conform legii, prin donatii sau achizitii. Biblioteca Centrala Universitara „Mihai Eminescu” inseamna traditie si continuitate, un centru activ de informare, educatie multilaterala si valorificare a unui inestimabil tezaur. Acum, BCU are peste 2.5 milioane exemplare de publicatii, carti, documente, articole stiintifice sau ziare.

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.