În orașul lui Klaus Iohannis, Sibiu, pacienţii cu COVID-19 sunt tranferați în Germania pe cheltuiala lor

de: George Cristian
10:05, 24 nov. 2020

În oraşul Sibiu, oraşul administrat ani de zile de Klaus Iohannis, nu exista niciun aparat de tip ECMO care să le asigure siguranţa sanitară pacienţilor bolnavi de COVID-19. Din aceste considerente unii pacienţi care au COVID-19 sunt transferaţi în Germania şi totul pe cheltuiala lor.

Situaţie dezastruoasă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu unde există un aparat ECMO care este împrumutat de la o clinică privată dar care nu funcţionează din lipsa unor piese.

Pacienţii cu COVID-19 sunt transferaţi în Germania pentru ca în Sibiu nu exista aparatura specială

Ipocrizie fără margini pentru președintele Klaus Iohannis. În timp ce critica precedentele Guverne, în localitatea ” păstărită” ani de zile de acesta pacienţii cu COVID-19 sunt tranferati în clinici private din Germania pe banii lor pentru că nu exista aparatura specializată care le-ar putea salva viaţa. Vorbim de cazul a doi pacienţi bolnavi care au fost transferaţi la o clinică din Germania cu două avioane plătite de familiile acestora. Nu ne închipuim ce s-ar fi întâmplat dacă familiile cu pricina nu ar fi avut posibilităţi financiare.

Medicii recunosc că în spitalele publice nu exista aparatura ECMO. Nici în Spitalul Militar de Urgență dar nici în Spitalul Clinic Judeţean din Sibiu.

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu există de puţin timp un ECMO împrumutat din Clinica Polisano Medlife, dar care nu funcţionează, încă, din cauză că îi mai trebuie nişte piese.

Unul dintre pacienţi a fost internat iniţial în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă unde există un aparat ECMO care este şi acela împrumutat de la o clinică privată dar care este nefuncţional pentru că îi lipsesc câteva piese.Din cauza faptului că aparatul este nefuncţional, familia bărbatului a cerut cu disperare transferul bărbatului în vârstă de 67 de ani la o clinică privată din Germania.

„Este singurul aparat pe care îl avem şi (…) trebuie să mai dăm nişte piese, consumabile. L-am trimis dincolo (la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă n.r.) de o săptămână, încă nu l-au pus în funcţie şi când am întrebat de ce, ziceau că le mai lipsesc nişte piese consumabile. (…) E un plămân artificial. Noi îl folosim pentru intervenţiile pe cord deschis. Aparatul este funcţional, noi îl folosim şi după ce ei (Spitalul Judeţean n.r.) nu mai au nevoie, îl luăm înapoi şi îl folosim în continuare”, a declarat vineri directorul medical al Spitalului Polisano Medlife din Sibiu, medicul Paul Porr.

„Noi am dat (ECMO n.r.) acum o săptămână, zece zile, împreună cu două concentratoare de oxigen, după aceea, miercuri, am mai dat încă zece concentratoare de oxigen, pe care le-am primit de la Medlife, ei le-au achiziţionat de urgenţă şi joi, ieri, am mai dat încă zece. Deci ei (SCJU Sibiu n.r.) au de la noi 22 de concentratoare de oxigen, deci pentru 22 de paturi de Terapie Intensivă”, a mai spus medicul Paul Porr.

Ce reprezintă aparatura ECMO

ECMO (Extracorporeal Membrane Oxygenation) sau „plămân artificial”, așa este numit dispozitivul care asigură eliminarea bioxidului de carbon din organism și oxigenarea sângelui.

„Plămânul artificial este o soluție disperată. Plămânii sunt afectați într-o poportie mai mare de 70-80 la sută, iar organismul nu reușește să facă față. Noi încercăm să punem plămânul în repaus, astfel încât el să își revină, urmând că treptat să facem switch-ul între «plămânul artificial» și plămânul pacientului”, a declarat Ciprian Gândac, medic primar AŢI Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara.

În altă ordine de idei, Sibiul este oraşul cu cea mai mare rată de infectare cu COVID-19 la mia de locuitori. Vorbim de faptul că municipiul a intrat deja în carantină și din aceste considerente cetăţenii oraşului pot ieşi din casă doar cu procura şi doar pentru motive bine întemeiate. O altă decizie referitoare la carantinarea oraşului este aceea de a se închide, în weekend, mall-urile, rămânând deschise doar unităţile de hrană pentru oameni, animale de companie, farmacii şi cabinete veterinare.