În oraşul Avrig, lalelele cresc în copaci înalţi de 40 de metri
La 20 de kilometri de Sibiu, lalelele cresc în copaci înalţi de 40 de metri. Astfel, în oraşul Avrig, frumuseţea lalelelor pluteşte îţi taie respiraţia! Arborele lalea sau tulipanul este principala atracţie a Palatului Brukenthal, unde mii de turişti vin anual să admire spectacolul oferit de copacii seculari.
O legendă spune că însuşi baronul Samuel von Brukenthal a sădit aceşti arbori, fiind impresionat de frumuseţea şi măreţia lor. Tulipanul produce mii şi mii de flori care seamănă foarte mult cu lalelele.Florile arborelui lalea pot fi admirate doar în această perioadă a anului.
În oraşul Avrig lalelele cresc în copaci
Lalelele cresc în copaci în grădinile Palatului Brukenthal din oraşul Avrig. Aici există patru astfel de arbori lalea și au peste 200 de ani şi au fost aduşi tocmai din America, baronul transilvănean fiind cunoscut în epocă drept un colecţionar de plante rare.
„Au fost plantaţi în timpul de viaţă al baronului Brukenthal, copaci înalţi de 40 de metri cu mii de flori înfloresc la sfârşitul lunii mai, până la jumătatea lunii mai pot fi admiraţi. În fiecare an înfloresc mai frumos, într-adevăr sunt mii de flori, e ca şi când am privi un câmp de lalele, dar îl privim în verticală”, a spus managerul Arnold Klingheis.
Tulipanii s-au adaptat foarte bine climei de la poalele Munţilor Făgăraş, turiştii care au poposit zilele acestea la palat, au rămas impresionaţi de frumuseţea acestor copaci.
„S-au dezvolvat bine, arcul carpatic este un mediu potrivit în care acesşi copaci s-au daptat venind din America de Nord şi să supravieţuiască atât de mult timp”, mai spune managerul de la Palatul Brukental.
În trecut, moşia baronului Brukenthal era supranumită „edenul din Transilvania”, mii de flori oferind un spectacol al naturii.
„Are un aspect straniu, dar în acelaşi timp deosebit. Florile sunt în formă de lalea, pot să aibă un colorit diferit. Noi avem specia care este galbenă, cu irizările portocalii şi frunzele în formă de liră. Este declarant de foarte mult timp monument al naturii şi sigur că ne bucurăm de privilegiul de a-l avea în grădina palatului”, spune Corina Combei, reprezentat al Palatului Brukenthal din Avrig.
Reamintim că acest mic paradis este situat la poalele Munţilor Făgăraş, la 20 de kilometri de Sibiu. De altfel, turiştii care vor să zăbovească mai mult timp în această locaţie pot rămâne şi peste noapte, de vreme ce aici este şi o pensiune cu 30 de camere, iar o noapte de cazare pe moşia baronului transilvănean costă între 200 şi 300 de lei.
Trandafirii din Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași
Într-un alt context, aducem în discuție faptul că joi, 2 iunie 2022, ieșenii au avut prilejul să se bucure de o zi însorită, cu adevărate temperaturi de vară. Și cum altfel, dacă nu cu o plimbare în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași, printre zecile de tufe de trandafiri multicolori și înmiresmați.
Grădina Botanică din Iași a fost înfiinţată în anul 1856 și poartă numele fondatorului său, medicul şi naturalistul Anastasie Fătu. Este prima grădină botanică universitară românească şi, în acelaşi timp, cea mai mare din România, unică prin numărul mare de specii vegetale şi prin măsurile speciale de conservare aplicate. Amenajarea grădinii botanice de pe Dealul Copoului, începută în anul 1963, a fost continuată şi dezvoltată permanent. Pe actualul amplasament se ocupă o suprafaţă de 89.55 de hectare, fiind organizată în zece secţii: Sistematică, Fitogeografică, Complexul de Sere, Flora şi Vegetaţia României, Silvostepa Moldovei, Biologică, Plante Utile, Dendrarium, Ornamentală şi Rosarium.
Cu toate acestea, amintim că la doar 20 de kilometri de Sibiu, în oraşul Avrig, lalelele cresc în copaci. Astfel, tulipanul sau arborele lalea încântă privirile tuturor vizitatorilor ce trec pragul Palatului Brukenthal.