În numai 24 de ore, la UPU s-au prezentat 260 de pacienți cu afecțiuni grave și foarte grave! Aceștia au spus medicilor că nu s-au prezentat la spital din frică de coronavirus! Mulți au decedat la scurt timp – VIDEO

de: evelina.chitoroaga
04:00, 20 mai 2020

Prof. dr. Diana Cimpoeșu a anunțat că în numai 24 de ore, la UPU „Sf. Spiridon” s-au prezentat 260 de pacienți. Aceștia prezentau forme grave și foarte grave de boală. Aceștia au prelungit prezentarea la medic până în ultimul moment, de frică să nu se infecteze cu coronavirus. Mulți au murit ca urmare a agravării bolii de care sufereau

Prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași, a transmis că odată cu ridicarea restricțiilor, sute de ieșeni s-au îmbulzit să ajungă la spital. Medicul precizează că în numai 24 de ore, la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului „Sf. Spiridon” s-au prezentat 260 de pacienți. Așa cum menționează șefa UPU SMURD, toți cei 260 de pacienți au ajuns în stare gravă la spital. Unii dintre aceștia au decedat ca urmare a agravării stării de sănătate. Pacienții au declarat că nu s-au prezentat până acum la spital din frica de a nu se infecta cu coronavirus. Pe perioada stării de urgență, în 24 de ore s-au prezentat aproximativ 180 de pacienți.

Sute de pacienți au ajuns la spital în stare gravă și foarte gravă

Ieri, 19 mai, prof. dr. Diana Cimpoeșu a anunțat că UPU s-a aglomerat exact ca într-o zi normală de luni. Sute de pacienți, veniți chiar și din alte orașe, s-au aliniat în fața unității medicale. Aceștia au ajuns în stare gravă sau foarte gravă, spunând medicilor că au suportat durerea din frica de a nu se infecta cu coronavirus.

„În numai 24 de ore am primit în UPU 260 de pacienți. Putem spune că pacienții care s-au prezentat în urgențe dupa 1 mai au fost în general pacienți în stare foarte gravă, pacienți cu afecțiuni gastroenterologice, cu hemoragii digestive superioare, ciroze decompensate, cefalopatii hepatice. Vorbim despre cazuri grave, cazuri cu o evoluție nefavorabilă. Am avut pacienți cu decompensare cardiacă, cu cardiomiopatie ischemică dilatativă, cu insuficiență cardiacă, care au venit cu edeme importante și reținere de fluide importante și cu edem pulmonar acut. Am avut pacienți cu boli hematologice care au venit în stare gravă, în general legate de afecțiunea oncologică neoplazică anterioară. Am avut și pacienți cu afecțiuni respiratorii foarte grave, unii dintre ei au necesitat intubație în urgență, ventilație mecanică, iar cei mai mulți au fost transferați la ATI Pneumologie. Din câte știm de la colegii de acolo, am avut și evoluții nefavorabile, spre deces”, spune prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Situația a fost una complicată”

Așa cum precizează medicul ieșean prof. dr. Diana Cimpoeșu, ieșenii au stat acasă și, astfel, bolile deja existente s-au agravat. Din acest motiv, pentru mulți dintre pacienți, plecarea către spital a fost ultimul drum. Au murit ca urmare a agravării bolii și, cel mai probabil, determinată de neprezentarea la medic, din frica de a nu se infecta cu COVID-19.

„Au stat acasă pentru că, pe de o parte, au ascultat recomandările, iar pe de altă parte, pentru că s-au temut că la spital riscul de infectare era mai mare. Dintre aceștia au venit însă și pacienți la care pe lângă boala de bază s-a detectat și prezența coronavirusului, la determinarea testului PCR în urgență. Rezultatele au fost primite acum într-un timp mult mai bun decât la începutul pandemiei, dar, totuși, pentru pacienții în stare gravă nu a mai fost timp de începere a terapiei specifice, starea lor fiind foarte gravă, astfel au decedat. Situația a fost una complicată de la momentul prezentării în urgență, dar probabil era complicată în câteva zile sau cu câteva săptămâni înainte”, adaugă prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Au fost zile în care au murit chiar și 2 pacienți în UPU

Au fost zile, începând cu 1 mai, în care au murit și 2 pacienți la scurt timp după internare. Perioada de urgență i-a determinat să stea în casă, să suporte durerea și au ajuns la spital prea târziu. Majoritatea aveau peste 65 de ani, erau grav bolnavi și au fost depistați și cu coronavirus. Practic, ei au ajuns la spital ca să-și trateze afecțiunile și au fost depistați și cu coronavirus. Anamneza, așa cum spun medicii, este de multe ori subiectivă. Niciun medic nu știe cu adevărat care a fost starea pacientului înainte de prezentarea în UPU.

„Au fost zile în care au murit și 2 pacienți. Niciodată nu putem avea informații anterioare prezentării din urgență, deci nu putem spune care era starea lor în urmă cu 24 de ore sau înaite cu 72 de ore, sau înainte cu o săptămână. Ceea ce vedem de la început calculat medical înseamnă un scor de gravitate mare, cu șanse de supraviețuire mici. Ceea ce a fost zilele anterioare nu putem aprecia, este foarte subiectiv ceea ce relatează pacientul sau familia, ceea ce înseamnă că, dacă nu există date medicale, nu putem face afirmația că motivul decesului a fost determinat de întârzierea venirii la spital. Toți pacienții erau vârstnici, peste 65 de ani, puțini pacienți au fost mai tineri”, mai spune medicul ieșean.