În noul an școlar, elevii ar putea să meargă la școală și sâmbăta! Ministrul Educației a făcut anunțul
În noul an școlar, elevii ar putea să meargă la școală și sâmbăta! Măsura va fi luată pentru a recupera orele pierdute în perioada când va fi Bacalaureatul în iunie 2025. Ministrul Educației a făcut anunțul.
În noul an școlar, elevii ar putea să meargă la școală și sâmbăta!
Elevii și profesorii ar putea să meargă și sâmbăta la școală să recupereze în avans orele pierdute pentru când va fi Bacalaureatul în iunie 2025. Propunerea a fost făcută de Ministrul Educației, Ligia Deca.
,,Există școli aglomerate, iar soluțiile în acele cazuri pot fi regândirea orarului, da, adică se poate trece, dacă nu sunt deja în schimburi, se poate merge după-amiază, se poate merge pe recuperare. Da, în anumite sâmbete, chiar înainte, știind că urmează probele. Școlile pot să facă această recuperare în avans, adică să știe că vor avea acele zile libere și atunci să-și programeze cumva să restructureze în acel modul orarul în așa fel încât să facă orele care trebuie făcute.
Mai există și o altă soluție pe care ne gândim să o avansăm și anume organizarea de Săptămână Altfel și Săptămâna Verde în acea perioadă. (…) Ne gândim să modificăm această perioadă pentru a o extinde pe întreaga durată a anului școlar în așa fel încât să le dăm școlilor posibilitatea să aibă această oportunitate de a programa atunci când sunt probele de Bacalaureat.”, a declarat Ligia Deca.
Rămâne de văzut dacă elevii din România vor recupera orele pierdute sâmbăta.
Schimbări importante în legea educației
Anul școlar 2024-2025 a venit cu modificări majore în regulamentul școlar. Vor fi înființate sălile de detenție în școală pentru elevii problematici, iar telefoanele mobile vor fi interzise în timpul orelor. Ministrul Educației, Ligia Deca, a făcut precizări în acest sens.
,,Posibilitatea ca un profesor să decidă ca un elev să desfășoare activități în alt spațiu din școală, dacă deranjează ora, este o opțiune, nu este o obligație. În cazul elevilor care în timpul orelor manifestă comportamente care afectează desfășurarea acestora, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitatea în școală, în timpul orei respective, într-un alt spațiu. În acest caz sunt obligatorii: supravegherea elevului de către un alt cadru didactic sau didactic auxiliar și informarea părintelui.”, a anunțat Ministerul Educației.
Vestea că va intra în vigoare un nou regulament în școli i-a nemulțumit pe unii părinți, dar și elevi. Sala de detenție pentru elevii problematici nu pare a fi o idee bună pentru mulți. Mai multe asociații ale elevilor au criticat măsura și au cerut eliminarea ei, spunând că „sistemul de învățământ din România nu este pregătit pentru această schimbare radicală.”
O altă noutate pentru anul școlar 2024-2025 este retragerea bursei școlare dacă au abateri disciplinare. Legea urmeză să intre în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. Ministerul Educației va acorda și în anul școlar 2024-2025 burse de excelență olimpică I, burse de excelență olimpică II, burse de merit, burse sociale, burse pentru mame minore și burse tehnologice.
Altfel stau lucrurile când vine vorba de elevii din familiile monoparentale. Elevii din familii monoparentale nu vor mai beneficia de cei 300 de lei acordaţi lunar. Copiii crescuți de un singur părinte, copiii orfani sau cei nerecunoscuți de tată beneficiau până acum de bursă socială, indiferent de venitul familiei. Din acest an școlar, elevii din familiile monoparentale nu vor mai primi bursa socială în valoare de 300 de lei acordați lunar, dacă părintele are un venit de peste 4.000 de lei. Legea a stârnit nemulțumiri din partea părinților care își cresc singuri copiii.