Doliu la Iași. Cunoscutul profesor Mircea Eugen a murit

de: Bujor Elena Nicoleta
10:00, 14 mart. 2024

Doliu la Iași, după ce cunoscutul pictor, profesor, omul Mircea Eugen, a murit. Acesta ne privește acum din veșnicie. Cei 75 de ani de viață i-a trăit dedicându-se școlii și artei sale, iar de la fiecare a primit răsplata recunoașterii valorii și a sacrificiului. Născut pe 21 aprilie 1948, în localitatea Stolniceni-Prăjescu, Iaşi, absolvent al Academiei de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” Bucureşti, profilul Restaurare și al Facultăți de Arte Plastice, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, pictorul Mircea Eugen a avut numeroase expoziții personale și de grup, atât în țară, cât și în străinătate.

Activitatea sa artistică a fost apreciată și răsplătită cu importante premii, printre care:

– Premiul de excelență pentru promovarea artei românești contemporane, Ministerul Culturii, București
– Premiul de excelență al Consiliului Culturii al județului lași
– Premiul de excelență pentru promovarea artei contemporane ieșene, decernat de Primăria Municipiului lași
– Premiul de excelență Salonul ARTIS, UAP lași
– Premiul de excelență la Salonul profesorilor de arte vizuale, acordat de ISJ lași și UAP lași
– Premiul de excelență pentru 40 de ani de activitate artistică, Ministerul Culturii și Cultelor
– Premiul de excelență al Uniunii Artiștilor Plastici Filiala lași
– Premiul de excelență al Ministerului Educației și Cercetării, București

Creativ, inovator ca orice artist, pedagogul Mircea Eugen s-a apropiat cu discreție și delicatețe de sufletele elevilor în care a pus lumină și culoare. A fost profesor la Școala Normală ”Vasile Lupu” ( Colegiul Național Pedagogic) decenii la rând, creând aici o lucrare monumentală, intitulată Mozaic în care a surprins atmosfera specifică spiritului normalist. Cu elevii normaliști cărora le-a fost mentor și prieten, Mircea Eugen a organizat tabere, drumeții, excursii care au deschis noi orizonturi viitorilor învățători, orientându-le sensibilitatea către frumosul din lume. Avea un fel anume de a sesiza talentul și de a încuraja discret și hotărât timiditățile adolescentine, astfel încât discipolii săi pășeau fără teamă pe terenul inefabil al artei. Domnul profesor decora apoi holurile generoase ale Castelului Vasilian cu picturile elevilor săi, invitând toată suflarea normalistă să le admire. Toată admirația noastră, maestre!

Aceeași caldă lumină o răspândea Eugen Mircea în relațiile cu profesorii, colegi de cancelarie de a căror prietenie se bucura. Discipol al pictorului Dan Hatmanu, membru al Uniunii Ariștilor Plastici, cetățean de onoare al orașului în care a trăit și a activat toată viața, Mircea Eugen a știut să fie și un foarte bun camarad. Cu sensibilitatea sa extraordinară sesiza imediat nevoia de sprijin al celor de lângă el și se oferea să ajute cu un zâmbet senin și sigur. Alese mulțumiri, stimate coleg!

Aflat la confluența fertilă dintre forță și sensibilitate, artistul, pedagogul, omul Mircea Eugen a devenit un nume de referință atât pentru artă, cât și pentru educație, profesiuni cărora li s-a dedicat cu pasiune.Conducerea Colegiului Național Pedagogic ,,Vasile Lupu,, din Iași împreuna cu intregul corp profesoral și administrativ deplâng dispariția prestigiosului coleg și profesor. Pios omagiu și sincere condoleanțe familiei!

Prof. Eugenia Driscu,

Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” Iasi