În mai multe oraşe din Rusia au fost observaţi „stâlpi de lumină” pe cer

de: BZI.ro
10:03, 05 oct. 2022

Locuitorii din oraşul Belgorod, din Rusia, au publicat online, marţi seară, 4 octombrie imagini cu „stâlpi de lumină” observaţi pe cerul oraşului. Internauţii au răspuns imediat că astfel de „stâlpi” sunt vizibili și din Moscova, Murmansk și chiar Omsk.

Imaginile apărute în spațiul online au dat naștere mai multor ipoteze.

În situaţia în care soarele este sursa de lumină, acest fenomen se numește stâlp solar

„Stâlpi de lumină” au putut fi observaţi pe cerul în Rusia

După ce pe cer în Rusia au putut fi observaţi „stâlpi de lumină”, oamenii au început să se întrebe care poate fi cauza acestei străluciri, iar explicaţiile pe care le dau cei care observă acest lucru variază de la un fenomen natural, până la punerea în funcţiune a complexului Peresvet.

Peresvet, este o armă laser rusească, numită după Alexander Peresvet, întrebuinţată pentru apărarea aeriană și războiul anti-satelit. Amintim că Peresvet este una dintre cele șase noi arme strategice rusești dezvăluite de președintele rus Vladimir Putin la 1 martie 2018.

Specialiştii menţionează că un stâlp de lumină este un fenomen optic atmosferic în care un fascicul vertical de lumină pare să se extindă deasupra sau sub o sursă de lumină. Acest fenomen uimitor se poate observa datorită jocului de lumină cu cristale de gheață care se formează în straturile superioare ale atmosferei, de obicei în nori cirrus (chiar și în cirrostratus), care se află la o distanță care depășește 8 mii km deasupra nivelului mării.

De altfel, în sezonul rece, aceste cristale se formează puțin mai jos, datorită cărora coloanele luminoase sunt mult mai ușor de observat, în plus, iau o formă mai deosebită în această perioadă.

În situaţia în care soarele este sursa de lumină, acest fenomen se numește stâlp solar. Stâlpul de deasupra luminii se numește stâlpul superior, iar sub lumină este stâlpul inferior. Stâlpii inferiori sunt văzuți cel mai bine de pe un deal, munte sau aeronavă atunci când norul de gheață, ceața înghețată sau cristalele de gheață sunt prezente mai jos.

Stâlpii de lumină pot fi observați frecvent în Scandinavia, zona de nord a statului New York, Canada și alte zone reci în timpul iernii.

Afirmații controversate ale ministrului rus Serghei Lavrov

Într-o altă ordine de idei, amintim cum Serghei Lavrov a anunţat prin intermediul reporterilor că Rusia nu are nevoie de recunoașterea Occidentului a anexării provinciilor din Ucraina. Ministrul rus a mai spus că autorităților ucrainene nu le mai este jenă de neonazismul de care dau dovadă, solicitând uciderea rușilor din întreaga lume.

Totodată, şeful diplomaţiei ruse a mai adăugat că regimul de la Kiev a devenit ostil pentru poporul ucrainean, care nu împărtășește ideologia nazistă a autorităților. De asemenea, serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse a anunţat că ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că marea majoritate a țărilor înțeleg că Federația Rusă are dreptate.

„Marea majoritate a țărilor, vă garantez, înțeleg perfect că avem dreptate. Nu toată lumea are curajul și efectiv puterea de a discuta obiectiv despre aceasta în mod direct. Sunt convins că adevărul va ieşi la suprafaţă”, a spus Serghei Lavrov.

De asemenea, reiterăm faptul că cele patru provincii ucrainene au fost anexate oficial Rusiei, după ce senatorii ruşi au ratificat acordurile în ceea ce priveşte granitele regiunilor Doneţk, Luhansk, Herson şi Zaporijjia.

Cu toate acestea, marți seară, 4 octombrie, în mai multe oraşe din Rusia au fost observaţi „stâlpi de lumină” pe cer.