În jur de 100 de fermieri au protestat la Iași cu tractoarele sau mașinile – FOTO, VIDEO

de: Denisa Madalina
16:05, 21 ian. 2024

Astăzi, 21 ianuarie 2024, a început seria protestelor aprobate la București. Cele trei zile de protest din Capitală ale fermierilor și transportatorilor au început de la orele dimineții, 9.30 și sunt programate să se termine la ora 22.00.

În semn de solidaritate, fermierii din toată țara protestează și în celelalte mari orașe ale României.

Sute de protestatari din mai multe colțuri ale țării au reușit să blocheze mai multe șosele importante din România.

La Iași în jur de 100 de fermieri au protestat cu tractoarele sau mașinile. Protestatarii au avut ca punct de întâlnire rondul Metro.

Transportatorii se plâng că motorina și asigurările sunt prea scumpe

Agricultorii și transportatorii cer modificarea mai multor legi și o lege anti-dumping care să îi apere de produsele de import vândute sub prețul pieței. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, spune că nu a primit nicio revendicare la minister. Florin Barbu a anunțat că săptămâna viitoare are o întâlnire cu toate asociațiile agricultorilor și că subvențiile agricole vor fi plătite la timp, inclusiv cea pentru motorină.

Transportatori din toată ţara au format coloane de camioane formându-se pe mai multe tronsoane rutiere, în zona Bucureştiului, Cluj, Buzău, Iași și nu numai. Din unele judeţe, angajaţii operatorilor din transport au pornit către Capitală. Transportatorii sunt nemulţumiţi de tarifele poliţelor obligatorii de răspundere civilă şi cer mai multe modificări legislative, inclusiv adoptarea unei legi anti-dumping.

Protestul este unul spontan, neasumat oficial de nicio organizație, a relatat și AgroIntel. Fermierii sunt nemulţumiţi că taxele de drum sunt prea prea mari, carburanţii sunt foarte scumpi şi că nu-şi mai permit nici măcar să-şi asigure maşinile, după scumpirea RCA.

„Nu facem grevă, nu facem protest, nu blocăm circulația, nu blocăm drumuri. Noi circulăm cu viteză redusă. Noi facem un protest spontan și un protest spontan nu are nevoie de autorizații”, au transmis fermierii, dar în mesaj nu este specificată o locație sau un punct de întâlnire.

Redăm în cele ce urmează lista revendicărilor fermierilor români.

„Noi, Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR), susținem dreptul fermierilor de a-și manifesta nemulțumirile și de a-și susține interesele sub orice formă legală și democratică. Ne asumăm responsabilitatea de a comunica permanent autorităţilor problemele și solicitările agricultorilor din România. Prin urmare, prin prezentul document, exprimăm unele dintre principalele îngrijorări transmise de membrii FAPPR, pe care le prezentăm în cele ce urmează.

1. Cum funcționează și cum va ajuta fermierii aflați într-o situație critică produsă de fenomene meteo nefavorabile (de exemplu secetă) instrumentul de gestionare a riscurilor, pentru alimentarea căruia li s-au reținut 3% din suma aferentă plăților directe BISS?

Solicităm să ni se explice exact mecanismul prin care vor fi despăgubiţi aceștia și criteriile de eligibilitate.

2. Seceta este provocarea majoră din agricultură României și se manifestă din ce în ce mai frecvent. Care este planul de investiții în irigații (infrastructură principală) pentru următorii 2 ani? Ce măsuri de compensare aveți în vedere pentru fermierii din zonele unde nu este posibilă realizarea irigațiilor?

3. Ne solicitați ITP la utilaje. Cum au gândit autoritățile implementarea acestor cerințe, ținând cont că vorbim, în foarte multe situații, de utilaje specializate, unele cu gabarit depășit? Care sunt procedurile avute în vedere pentru a nu pune fermierii în situații imposibile?

4. Când vom ști exact cum se aplică GAEC 8 (procentul mninim de suprafață arabilă alocat elementelor neproductive), având în vedere că anul agricol a început la 1 septembrie 2023?

CITEȘTE MAI MULT AICI