În disperarea de a nu ajunge bunici prea devreme, unii părinți le cer medicilor ieșeni imposibilul! „Este o tragedie pentru că este un lucru ilegal” – FOTO

de: Cristina Doroftei
02:00, 18 apr. 2024

Imaginea unor fetițe în vârstă de 12 ani, aduse cu forța de părinții care imploră medicii ieșeni să le întrerupă sarcina, este cutremurătoare. Prof. univ. dr. Mircea Onofriescu descrie felul în care a privit neputincios, dar cu tristețe în același timp, cum părinții micuțelor care au rămas însărcinate la vârste fragede cer imposibilul

Medicii de obstetrică-ginecologie se confruntă cu o situație deosebită. Minorele își ascund sarcina de părinți, nu vin la medic, nu au nicio analiză făcută în momentul în care ajung să nască și sunt supuse unor riscuri enorme. Părinții sunt extrem de revoltați și consideră că principala vină este a medicilor care nu-i pot ajuta, deoarece ar comite o ilegalitate.

„Aceste adolescente rămân însărcinate, ascund existența sarcinii, părinții vin și solicită întreruperea cursului sarcinii în trimestrul doi de sarcină. Este o tragedie pentru că este un lucru ilegal. Familiile care solicită întreruperea sarcinii nu pot fi ajutate sub nicio formă, ele sunt foarte dezamăgite din punctul acesta de vedere, pentru că noi trebuie să respectăm legea. Întreruperea cursului sarcinii, în România, se poate face doar până la 14 săptămâni de sarcină. În situația în care aceste sarcini sunt diagnosticate după 14 săptămâni, medicii au obligația de a monitoriza sarcinile până la termen, iar copilul să se nască în condițiile cele mai bune. Acestea sunt cazurile cele mai dramatice și cele mai complicate. În situația în care fetițele vin și sunt monitorizate corect, în majoritatea cazurilor nu sunt niște complicații atât de severe”, subliniază prof.  dr. Mircea Onofriescu, medic primar obstetrică-ginecologie la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.

Fetele ascund sarcina de părinți, iar medicii ieșeni sunt implorați să facă imposibilul

Minorele își ascund sarcina de părinți, nu vin la medic, nu au nicio analiză făcută în momentul în care ajung să nască

O altă problemă cu care se confruntă medicii de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași sunt infecțiile vaginale, în special cele ce apar la minore. Există cazuri în care acestea pot duce la un avort în trimestrul doi de sarcină.

„Din nefericire, sunt minore care din cauza infecțiilor genitale ajung la complicații. Lichidul amniotic, membranele, anexele fetale ajung să fie infectate și declanșează nașterea în trimestrul doi de sarcină, fiind un avort de trimestru doi, din cauza infecțiilor. În aceste condiții, fetele trebuie să ajungă cât mai repede în spital, să avorteze în condiții de siguranță deplină, să fie expulzată placenta în totalitate pentru că de multe ori rămân resturi placentare care se pot infecta și se poate ajunge la situații în care infecțiile pot duce la îndepărtarea uterului”, susține prof. dr. Mircea Onofriescu.

Marți, 16 aprilie, o adolescentă în vârstă de 17 ani a ajuns la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași. Pentru ca nașterea să decurgă bine, a fost nevoie de întrunirea unei comisii formate din trei medici, deoarece nu s-a putut lua legătura cu părinții.

„Ieri (marți – n.r.), era vorba de o fată în vârstă de 17 ani, care a ajuns la spital și problema era avizul familiei, pentru că până la vârsta de 18 ani este nevoie de avizul părinților pentru a efectua manevre chirurgicale, cum este cazul operațiilor cezariene. Se discuta acest lucru, părinții nu erau de găsit, operația trebuia făcută, s-a făcut o comisie de 3 medici care a confirmat importanța și necesitatea efectuării operației cezariene. Este vorba despre o adolescentă din mediul rural, iar sarcina se afla la 38 de săptămâni”, mai spune prof. dr. Mircea Onofriescu.

Aceste fetițe ajung la spital speriate, certate de familie și singure, pentru că tatăl este necunoscut de cele mai multe ori, având în vedere că întrețin relații intime cu mai mulți parteneri.

„Cea mai mică gravidă avea vârsta de 12 ani. Acestea ajung la spital speriate, îngrozite, certate de familie, părăsite de prieteni. Nu poți afla exact cum a rămas însărcinată sau cine este tatăl, încercăm să nu intrăm în amănunte pentru că este o poveste psihologică. Acestea, când ajung să nască, trebuie tratate ca niște gravide aparent normale, au nevoie de încurajare, de empatie, ele nu stau mult internate în spital, deși au tot felul de afecțiuni”, adaugă prof. dr. Mircea Onofriescu.

Acest subiect a devenit o problemă socială foarte gravă. Introducerea educației sanitare în școli ar putea reprezenta o soluție.

A doua problemă cu care se confruntă medicii de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași sunt infecțiile vaginale, în special cele care apar la minore

„Este o tragedie atunci când vine vorba despre nașterea la minore, aceasta este realitatea. A naște la 12, 13, 14 ani, când ar trebui să te joci cu păpușile și să ai preocupări legate de școală, de învățat, este un moment dramatic pentru aceste fetițe. Sunt niște evenimente cu totul neplăcute pentru familie pentru că, din nefericire, multe din aceste sarcini sunt cu tați necunoscuți, există un refuz al familiilor de a primi fata cu copilul la o vârstă atât de fragedă. Bineînțeles că aceste fetițe întrerup studiile și este în dezavantajul formării lor, ca oameni. Repercusiunile sunt extraordinar de mari și asupra copiilor pentru că aceștia, fiind crescuți de mame minore, nu beneficiază de cea mai bună îngrijire și cea mai bună atenție.

Este o problemă nu doar medicală, dar și o problemă socială extraordinar de importantă și foarte gravă. Bineînțeles, a naște la 12 ani este o adevărată tragedie, pentru că aceste fetițe sunt extraordinar de speriate și indiferent de câtă asistență psihologică putem să facem, indiferent de cât de empatice sunt cadrele medicale, acestea sunt foarte afectate și șocate de evenimentul nașterii”, declară prof. dr. Mircea Onofriescu.

Organismul acestor fetițe nu poate duce un travaliu la bun sfârșit, iar medicii sunt obligați să recurgă la operație de cezariană, astfel că nou-născutul are de suferit.

„Desfășurarea unei sarcini la aceste fetițe, adolescente, este dificil de dus până la termen, pentru că incidența nașterii premature este foarte mare, ca și riscul de avort din trimestrul unu, trimestrul doi, pe lângă acestea, există riscul asocierii sarcinii cu infecții genitale pentru că aceste fetițe nu știu, nu vin la controale, își ascund sarcina, aceasta este o altă mare tragedie care este de subliniat. Aceste fetițe își ascund sarcina de părinți, de colegi, nu se duc la medici, nu fac controalele periodice. Familiile trebuie să fie suficient de inteligente și de permisive, să le explice că aceste sarcini trebuie monitorizate.

Din nefericire, numărul sarcinilor care sunt monitorizare corect la adolescente este foarte mic, ajung să vină să nască, însă ele nu au nicio analiză efectuată, nu au făcut morfologie de prim trimestru, de trimestru doi, nu au făcut un număr minim de examinări. Se asociază frecvent cu diferite patologii, infecțioase, genitale, până la hipertensiune asociată sarcinii, sindromul anemic este foarte frecvent și copii se nasc cu întârzieri de creștere intrauterină, cu fenomene de suferință cronică fetală, pentru că, din nefericire, multe din acestea ajung la spital în momentul în care se declanșează travaliul.

Din motive medicale, este necesară efectuarea unei operații cezariene, pentru că organismul acestor fetițe nu este pregătit pentru a se desfășura un proces de naștere pe cale vaginală. Apar frecvent suferințe fetale în cursul travaliului și bineînțeles că trebuie evacuată sarcina prin operație cezariană”, subliniază prof. dr. Mircea Onofriescu.

Din toate nașterile de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, un procent de 3 la sută este reprezentat de cele ale minorelor. România este pe primul loc la nivel european atunci când vine vorba despre nașterile minorelor.

„În anul 2013, au fost 163 de nașteri la minore, un număr de nașteri în spital de 5.558, un procent de 2,93 la sută. Cel mai mare procent în ultimii zece ani a fost în anul 2014, când s-a înregistrat un procent de 3,26 la sută, iar în anul 2023 au fost 132 de nașteri la minore, un procent de 2,49 la sută din totalul nașterilor. Marea tragedie este că, dacă procentul era mai mare la gravide minore din mediul rural în urmă cu zece ani, comparativ cu mediul urban, în momentul de față, numărul mai mare de gravide minore este mai mare în mediul urban. Există tot mai multă pornografie, tot mai multe canale care difuzează tot felul de informații legate de viața sexuală, există o tendință ca cei mici să nu mai fie supravegheați în mod corespunzător acasă.

Astfel de tragedii apar pentru că nu există cele mai elementare noțiuni de educație sexuală, nu se cunosc metodele contraceptive și debutul vieții sexuale este mult mai precoce. Din nefericire, la noi, nivelul de educație sanitară este mult mai scăzut. Procentele variază între 2,5 și 3 la sută din totalul nașterilor, deși este un procent mic. Din nefericire, la nivel european, România este pe primul loc ca număr și ca procent al gravidelor minore. Este un loc de nedorit în situația medicală la nivel european. Ne întoarcem la același subiect, anume importanța introducerii educației sanitare în școli.

Atât timp cât copiii nu vor primi și aceste noțiuni de igienă, de măsuri de contracepție, importanța că nu trebuie să fie un debut precoce al vieții sexuale, nu trebuie să fie multipli parteneri, infecțiile trebuie obligatoriu tratate la timp și în mod corect, accesul la serviciile ginecologice trebuie să aibă loc în fiecare an și periodic, România va fi pe primul loc din punctul de vedere al frecvenței sarcinilor la minore”, adaugă prof. dr. Mircea Onofriescu.

România este țara în care cele ce contribuie cel mai mult la rata natalității sunt minorele. Medicii spun că nu trebuie să ne lăsăm păcăliți de acest aspect, pentru că urmările sunt mult mai grave.

„Este o rată a natalității care nu ar trebui să ne bucure sub nicio formă. Pentru că majoritatea acestor sarcini sunt din medii dezorganizare, sunt copii care nu sunt monitorizați și nu sunt corect dispensarizați. Din punct de vedere al organelor genitale interne, acestea nu sunt dezvoltate, indiferent de cât de dezvoltate ar părea aceste tinere. Adolescentele care nasc își întrerup studiile.

Nu trebuie să ne păcălim cu faptul că va fi un număr mai mare de copii care s-au născut în România, în condițiile în care datele demografice sunt catastrofale”, mai spune prof. dr. Mircea Onofriescu în legătură cu gravidele minore ce rămân însărcinate la vârste fragede, obligându-și părinții să implore medicii ieșeni să facă imposibilul.