În contextul războiului din Ucraina, prim-ministrul Italiei se află în vizită oficială la Casa Albă

de: BZI.ro
10:35, 11 mai 2022

O Uniune Europeană puternică este în interesul Statelor Unite, i-a spus, marți, 10 mai, președintele american Joe Biden prim-ministrului italian, Mario Draghi, aflat într-o vizită oficială la Casa Albă. Cei doi șefi de guvern au purtat discuţii cu privire la situația actuală a războiului din Ucraina și au exprimat din nou poziția comună a Statelor Unite ale Americii și Uniunii Europene în ce privește sprijinul pentru Ucraina și unitatea împotriva acțiunilor agresive ale Rusiei.

În ciuda faptului că Italia este dependentă de gazul rusesc şi ca relaţiile sunt în mod tradiţional prietenoase cu Rusia, guvernul lui Draghi a fost un susţinător puternic al sancţiunilor împotriva invadatorilor

Prim-ministrul Italiei, vizită oficială la Casa Albă

Mario Draghi, vizită oficială la Casa Albă. Prim-ministrul Italiei s-a întâlnit cu preşedintele Joe Biden în contextul situaţiei actuale din Ucraina.

„Aţi fost un bun prieten şi un mare aliat. Vladimir Putin a crezut că ne poate diviza. Dar cu toţii ne-am dublat eforturile”, a spus preşedintele american înaintea începerii întâlnirii.

Şeful guvernului italian a precizat că invadarea Ucrainei de către Rusia nu a făcut decât să întărească legăturile dintre Statele Unite şi Italia şi de asemenea, între Statele Unite şi Europa. Premierul Draghi a prezis că vor urma „schimbări drastice” pentru Uniunea Europeană. „O Uniune Europeană puternică este în interesul Statelor Unite”, a răspuns Joe Biden, chiar dacă aceasta reprezintă o „concurenţă”.

În ciuda faptului că Italia este dependentă de gazul rusesc şi ca relaţiile sunt în mod tradiţional prietenoase cu Rusia, guvernul lui Draghi a fost un susţinător puternic al sancţiunilor împotriva invadatorilor. Precum aliaţii săi occidentali, Italia a livrat arme Ucrainei, deşi există un anumit disconfort în creştere în această privinţă în cadrul largii coaliţii de guvernare care îl sprijină pe Draghi.

De asemenea, prim-ministrul italian s-a angajat să sprijine toate sancţiunile europene la adresa sectorului energetic rusesc, în ciuda riscurilor pentru Italia, şi anume faptul că un procent de 40% din importurile de gaze naturale ale Italiei provin în prezent din Rusia.

Menţionăm că Mario Draghi menţine legături deosebit de strânse cu Statele Unite, unde a studiat şi a lucrat pentru Banca Mondială şi banca privată Goldman Sachs.

Pe parcursul vizitei sale la Washington, premierul Italiei va primi, miercuri, 11 mai, un premiu din partea think tank-ul Consiliul Atlantic, care îi va fi înmânat de ministra americană pentru Trezorerie, Janet Yellen.

Premierul Draghi a prezis că vor urma „schimbări drastice” pentru Uniunea Europeană

Plan de asistență militară pentru Ucraina

Într-o altă ordine de idei, reamintim că vineri, 6 mai, președintele Statelor Unite ale Americii a aprobat un nou plan de asistență militară destinată Ucrainei, în valoare de 150 de milioane de dolari. Preşedintele Joe Biden a semnat acest pachet de asistenţă militară care va urma să furnizeze muniţii suplimentare pentru artilerie, radare şi alte echipamente, fiind cel mai recent ajutor acordat Kievului pentru a respinge invazia Rusiei.

„Astăzi, Statele Unite continuă sprijinul nostru puternic pentru curajosul popor al Ucrainei în timp ce acesta îşi apără ţara împotriva agresiunii în curs a Rusiei”, a spus preşedintele Joe Biden.

De la începutul invaziei ruse, Statele Unite ale Americii au acordat Ucrainei armament în valoare de 3,4 miliarde de dolari, inclusiv obuziere, sisteme antiaeriene Stinger, rachete antitanc Javelin, muniţie şi drone Ghost.

Noul pachet al americanilor va avea o valoare de 150 de milioane de dolari şi va include 25.000 de cartuşe de artilerie de 155 mm, radare contra-artilerie, echipamente de bruiaj, echipamente de teren şi piese de schimb, a declarat un oficial american.