În comuna Mogoșești vor fi înființate mai multe cabinete medicale moderne și un centru de permanență! Rodica Popa: „Coșmarul «Dispensar Uman» dispare curând, lăsând în urmă spații insalubre, încărcate de bacterii, mucegai, frig și fum!”
Primarul comunei Mogoșești, Rodica Popa, a precizat că au fost demarate lucrările de amenajare a unor spații moderne în care vor activa cabinete de medicină generală, farmacie, stomatologie, stomatologie pediatrică, precum și un cabinet veterinar. De asemenea, prin colaborare cu reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică și ai Ministerului Sănătății, în comună va fi înființat și un centru de permanență, dotat cu o ambulanță
Pentru aceasta, în data de 23 decembrie 2023, Primăria comunei Mogoșești a încheiat un contract cu SC LDR INVEST SRL, prin care se dispune începerea lucrărilor de „schimbare de destinație, din centru multifuncțional în cabinete medicale, comuna Mogoșești, județul Iași”. Lucrările au început în data de 13 ianuarie 2023, contractul de prestări servicii având o valoare de 125.150 de lei, fără TVA.
Locuitorii comunei Mogoșești vor avea la dispoziție cabinete medicale moderne și un centru de permanență
Cabinetele medicale și centrul de permanență din comuna Mogoșești vor fi înființate cu fonduri de la bugetul local. Acestea vor funcționa în clădirea centrului multifuncțional în care până acum se desfășurau ocazional activități cultural-artistice.
„În acel centru multifuncțional nu se desfășura nimic. A avut o perioadă de supraveghere, de 3 ani, motiv pentru care în el nu a funcționat nimic. Se desfășurau ocazional activități culturale. Lucrările vor fi finanțate din fonduri de la bugetul local.
Putând schimba destinația acestui centru, singurul avut la dispoziție, am considerat, împreună cu Consiliul Local, că putem înființa cabinete din buget propriu. Clădirea există, vor fi modificate doar interioarele, în temeiul legii. Spațiile medicale trebuie făcute corespunzător. Există niște normative care trebuie respectate. Avem toată documentația în temeiul legii, cu Hotărâre de Consiliul Local, cu aprobarea lor, nu aveam de ce să ne opunem pentru că suntem în folosul cetățenilor.
Această clădire a fost făcută, într-adevăr, pentru a putea susține activități cultural-artistice, dar în comună avem și un cămin cultural, construit cu fonduri de la CNI. L-am preluat în această perioadă și urmează să desfășurăm acolo activitățile cultural-artistice”, a declarat primarul comunei Mogoșești, Rodica Popa.
Rodica Popa: „Medicii au activat într-un spațiu insalubru, în care timp de 30 de ani nu s-a făcut nicio modificare, nicio igienizare”
Rodica Popa consideră că a venit timpul ca locuitorii din Mogoșești să se bucure de asistență medicală performantă, în spații moderne, iar cele insalubre, din vechiul dispensar, să rămână doar o amintire neplăcută.
„Coșmarul «Dispensar Uman» dispare curând, lăsând în urmă spații insalubre, încărcate de bacterii, mucegai, frig, fum ieșit prin crăpăturile sobelor degradate de timp și imagini de groază, în care s-au efectuat consultații medicale pentru generații la rând, mai bine de 30 de ani. Medicii de familie au activat într-un mediu insalubru.
Între timp au expirat contractele încheiat între ei și Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, astfel că nu mai au continuitate în ceea ce privește activitatea medicală și nu pot să mai ofere servicii gratuite. Locuitorii sunt într-o imposibilitate de a mai fi consultați gratuit, chiar dacă sunt asigurați. Fostul director de la DSP Iași, dr. Vasile Cepoi, și actualul director, dr. Corina Gîscă, cunosc situația care este una destul de incomodă”, a precizat Rodica Popa.
În comuna Mogoșești va fi înființat și un centru de permanență.
„Vom avea cabinete medicale cât de cât performante, nu de ultimă generație, motiv pentru care reprezentanți ai Ministerului Sănătății și ai Direcției de Sănătate Publică au considerat că se poate înființa un centru de permanență, astfel că am expus chestiunea în ședința de Consiliu Local și a fost aprobată, însă trebuie să vedem dacă vom găsi medici care să asigure această permanență. Comuna Mogoșești are o populație de 5.118 locuitori, sunt copii și bătrâni.
Ei sunt asigurați și vor consultații gratuite, așa este legea, până. Situația cu spațiul este dificilă, deoarece medicii au activat într-un spațiu insalubru, în care timp de 30 de ani nu s-a făcut nicio modificare, nicio igienizare, el aparținând unui proprietar cu care Primăria Mogoșești a avut litigiu.
Acum a câștigat, iar noi am rămas pur și simplu ai nimănui, din punctul de vedere al consultațiilor, deși sănătatea trebuie să fie pe primul loc”, a precizat primarul comunei Mogoșești.