În comuna Coarnele Caprei va fi construit un rezervor de 1.000 mc pentru alimentarea cu apă a comunității. Investiția ajunge la 610.000 euro

de: Petronel Ștefan
02:00, 24 dec. 2024

Comuna Coarnele Caprei va beneficia de un rezervor de 1.000 mc pentru alimentarea cu apă a gospodăriilor. Apa va fi adusă de la rezervorul de 2.500 mc din comuna Belcești

ApaVital a anunțat că va face noi investiții la rețeaua de apă potabilă din județul Iași. Astfel, va cheltui 610.000 euro pentru montarea unui rezervor suprateran și amplasarea unor conducte ce vor deservi oamenilor din comuna Coarnele Caprei. Lucrările ar trebui să înceapă în primăvara anului 2025, dacă licitația va fi finalizată conform planului.

Comuna Coarnele Caprei va avea un rezervor de 1.000 mc de apă

Deși se va face această investiție, problema privind seceta și restricțiile de apă potabilă din timpul verii nu se va rezolva, deoarece apa va fi luată dintr-un al rezervor, cel de la Belcești. Licitația va fi organizată pe 3 februarie 2025, iar contractul va fi semnat pe 12 luni. Valoarea totală a proiectului este de 3.070.121 lei, fără TVA, aproximativ 610.000 de euro. ApaVital a anunțat că, de la 1 ianuarie 2025, va majora tarifele la apă și canalizare.

„Investiția are ca obiectiv realizarea unei gospodării de apă potabilă, în cadrul căreia se amplasează un rezervor suprateran metalic și o stație de pompare containerizată. Investiția presupune următoarele tipuri de lucrări: montare rezervor suprateran metalic, cilindric, termoizolat, cu o capacitate de 1.000 mc; stație de pompare containerizată echipată cu 3 electropompe cu convertizoare de frecvență. Amplasamentul investiției propuse aparține domeniului public al comunei Coarnele Caprei, are suprafața de 1.600 mp și este situat în intravilanul și extravilanul comunei Coarnele Caprei”, este precizat în proiectul tehnic.

Pe lângă amplasarea rezervorului, se vor face și lucrări la rețeaua de conducte. Lucrările vor fi efectuate în zona drumului DJ 281B, în condiții de trafic.

„Alimentarea rezervorului de 1.000 mc cu apă se realizează prin intermediul unui cămin de vane CVA1 amplasat pe rețeaua existentă, cu o conductă PEHD PN10 De 225 mm cu o lungime totală de 115 m. Pe traseul rețelei de distribuție sunt prevăzute 3 cămine cu vane și un hidrant subteran. Apele uzate sunt colectate și evacuate la un bazin vidanjabil, cu volum de 5 mc, prin intermediul unor conducte cu o lungime de 115 m”, este stipulat în documentație.

Reglementări, după punerea în funcțiune

După ce lucrările vor fi finalizate, noua instalație va fi verificată înainte de pornire. De asemenea, pe timpul exploatării, aceasta va trebui să fie întreținută, iar în cazul intervențiilor, acestea vor fi permise doar persoanelor specializate. De asemenea, compania ApaVital va trebui să asigure personalul care operează instalația. Anul viitor, vor fi înlocuite mai multe conducte de apă și în municipiul Iași.

„La punerea în funcțiune și în timpul exploatării, înainte de fiecare pornire se va verifica dacă sunt respectate toate măsurile privind securitatea și sănătatea în muncă. Este strict interzisă întrebuințarea aparatelor de măsură și control neverificate în termen sau defecte. Intervențiile, reviziile și reparațiile se vor face pe baza de permis de lucru sau instrucțiuni de lucru și cu respectarea tuturor măsurilor de securitate și sănătate în muncă”, conform proiectului tehnic.

Oamenii din Coarnele Caprei vor beneficia de rezervorul de 1.000 mc, cel mai probabil la finalul anului 2025.