În ce situaţii apare boala „variola maimuţelor”. Ce spune medicu Virgil Musta
”Variola maimuțelor” a general alertă în Europa. Autorităţile portugheze au identificat 5 cazuri de infecţie, iar serviciile de sănătate din Spania testează 8 cazuri potenţiale, după ce Marea Britanie a plasat Europa în stare de alertă pentru acest virus.
Dr. Virgil Musta explică în ce situații apare această boală în Europa și care sunt simptomele.
”Este o boală asemănătoare cu variola, dar nu are aceeași gravitate. Apare, de obicei, în Africa. În Europa și în SUA a apărut în cazuri foarte rare. Nu este la fel de contagioasă ca variola, dar la persoanele cu deficiențe imune pot da și forme mai severe de boală. Se manifestă ca un sindrom pseudo-gripal, cu febră, dureri de cap, cu dureri de mușchi, de oase și oboseală extremă.
La câteva zile de la apariția acestor semne, începe să apară o roșeață pe piele, după care evoluează similar cum evoluează leziunile din variola sau cele din varicelă. Deci roșeața se transformă în vezicule care mai apoi se transformă în cruste. Evoluția este cam de 2- 3 săptămâni și nu are tratament specific. ca prevenție, vaccinul împotriva Variolei previne parțial și pentru această boală. Tratamentul este de vitamine, antiinflamatoare simptomatice s-a constatat că persoanele, chiar dacă fac boala, dacă sunt vaccinate de variolă au forme ușoare de boală”, a precizat medicul Virgil Musta.
Nu există în momentul de față tratament pentru variola maimuțelor
Medicul Florin Roșu afirmă că boala variola maimuței este un virus asociat de obicei călătoriilor în Africa de Vest. Semnele clinice sunt reprezentate de: erupţie ( asemănătoare rujeolei, herpesului sau sifilisului), febră, cefalee (durere de cap), dureri de spate, ganglioni limfatici umflați-foarte importanți, frisoane și oboseală accentuată.
De asemenea, medicul afirmă că acest virus se transmite prin contact cu fluidele corporale sau picături de salivă de la persoanele sau animalele infectate, dar nu se transmite uşor.
Important de precizat este că în momentul de față nu există vacin sau tratatment special destinat acestei patologii.
„Prevenţia poate fi realizată prin vaccinarea împotriva variolei umane, metodă care şi-a verificat eficacitatea chiar în anul 2003 când s-a stopat răspândirea acesteia în SUA. Provoacă o boală uşoară care se vindeca spontan în câteva săptămâni. În momentul de față în România nu exista nici un caz sau suspiciune a acestei patologii”, a mai menționat medicul.