În ce secol suntem și cum calculăm acest lucru

de: Redacția BZI
12:05, 03 dec. 2024

Modul în care secolele sunt numerotate poate crea confuzie, fiind posibil ca unele persoane să se întrebe în ce secol suntem. Ei bine, e de reținut faptul că un secol este egal cu o perioadă de 100 de ani și este important să știm numărul secolului unui an pentru a-l înlocui, de exemplu, într-o cronologie.

Cunoașterea secolului în care suntem este esențială în contextul istoric, cultural și social. Ne ajută să punem evenimentele și realizările umane într-un cadru cronologic coerent. În plus, înțelegerea secolelor ne ajută să înțelegem diferit evoluția societății și a tehnologiei, oferindu-ne o viziune mai amplă asupra progresului uman.

În ce secol suntem

În prezent suntem în secolul 21, care a început la 1 ianuarie 2001 și care se va încheia la 31 decembrie 2100. Cum se cunoaște un secol al nașterii? Se adaugă 1 la primele 2 cifre, în stânga, ale anului nașterii, cu excepția cazului în care este un an care se termină în 00. Spre exemplu 1999= 19+1 = secolul al XX-lea; 2000= 20 = secolul al XX-lea; 2001= 20+1 = secolul al XXI-lea.

De ce se adaugă 1? Ei bine, nu a existat secolul 0, așa că pe 1 ianuarie a anului 1 a început primul sexol, 100 de ani mai târziu, la 1 ianuarie a anului 101 a început secolul al doilea și 100 de ani mai târziu, la 1 ianuarie a anului 201 a început secolul al treilea.

Prin urmare, există o relație între cifra sutelor unei date și numărul secolului. Numărul secolului este egal cu numărul sutelor crescut cu 1, cu excepția anilor care se termină cu 00.

Calculul secolelor urmează câteva principii: primul secol începe pe 1 ianuarie anul 1, pentru că așa cum am precizat nu există anul 0 în niciun calendar gregorian sau iulian. Al doilea secol începe 100 de ani mai târziu, deci primul ianuarie 101 și așa mai departe, așa că în prezent omenirea trăiește în secolul 21.

Ce înseamnă d.Hr și î.Hr?

Pentru a nu-i ofensa pe cei care nu sunt creștini, mulți specialiști au înlocuit expresiilr „dinaintea lui Iisus Hristos” și „după Iisus Hristos” cu sintagmele „înainte de era noastră” (î.e.n) sau „înainte de era comună” pentru anii negativi și, de asemena, „era comună” sau „era noastră” (e.n) pentru anii pozitivi.

În ceea ce privește aspectele interesante ce aveau loc în Evul Mediu, ei bine, această epocă este una dintre cele mai fascinante. Despre această perioadă s-au răspândit de-a lungul timpului numeroase mituri și preconcepții, astfel încât astăzi nici nu mai știm ce este adevăr sau legendă.

Astfel că, este interesant de menționat că oamenii în acea vreme votau, e drept, nu toți, dar exista și dreptul la vot. Nu pentru un guvern național, reprezentativ, nici nu exista această noțiune în acele vremuri, ci pentru politicile locale.

Cei mai mulți dintre oamenii medievali călătoreau foarte rar, și-atunci cân o făceau nu se îndepărtau prea mult de locurile lor de origine. Însă cei care mergeau, de exemplu, în pelerinaje, călătoreau mii, chiar zeci de mii de kilometri, iar cei implicați în comerț puteau ajunge în locuri foarte îndepărtate. De aceea, pe lângă faptul că trebuie să știm în ce secol suntem, este interesant să fim informați și despre diferite perioade din istoria noastră.