În câteva zile, toate magazinele din Iași vor fi pline cu astfel de produse. Prețurile vor exploda. Producător: „Iarna nu a fost una normală, iar producția va fi mai mică”

de: Raluca Costin
04:01, 28 apr. 2020

În ultimii ani, tot mai mulți ieșeni renunță la joburile de zi cu zi și se orientează spre micile afaceri din agricultură. Numărul persoanelor din Iași, dar și suprafața cultivată cu fructe de pădure a crescut în ultimii 10 ani. În această perioadă însă, începe sezonul căpșunilor, iar producătorii din Iași se pregătesc de primele livrări. „Peste două săptămâni vom avea primele căpșuni. Eu le cultiv în aer liber. Ceilalți producători care le cultivă în sere vor ieși pe piață mai repede”, spune Alin Aignătoaei, tânăr producător din Iași.

Potrivit informațiilor furnizate de Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași, în județ sunt aproximativ 100 de hectare cultivate cu fructe de pădure, fiind vorba de mure, căpșuni, zmeură sau afini. Afacerile sunt profitabile la scurt timp după investiție, de aceea tot mai mulți tineri optează pentru acest tip de business. Unii antreprenori au investit în plantațiile cu fructe de pădure din fonduri proprii sau din fonduri europene. Indiferent de sursa de finanțare, producătorii spun că reușesc să amortizeze investiția și să aibă profituri frumușele.

Soiurile românești, la mare căutare

Unul dintre producătorii din Iași care a investit în câteva hectare cu fructe de pădure, iar acum se pregătește să scoată pe piață prima producție de căpșuni românești este Alin Aignătoaei. Tânărul a renunțat în urmă cu 8 ani la jobul într-o multinațională și s-a ocupat de producția de fructe românești sănătoase. Fermierul s-a orientat exclusiv către soiurile autohtone, pe care le consideră incomparabil mai bune la gust față de cele străine. Acesta spune că în curând va comercializa căpșunile produse în câmp, la Deleni, pe aproximativ jumătate de hectar.

Prețuri mai mari ca anul trecut

Producția va fi însă mai mică anul acesta.

„Căpșunile coapte în aer liber le voi scoate pe piață în două săptămâni. Cele coapte în solarii se coc mai repede, dar sunt predispuse atacului insecticidelor, bolilor. Producția va fi redusă cu o treime față de anul trecut, va fi undeva la 12 tone, dacă nu intervine altceva. Prețurile la căpșunile românești sunt acum 20 de lei kilogramul, dar am văzut că se vând și cu 30 de lei kilogramul. Prețul mediu pentru acest an, la majoritatea producătorilor, va fi de 15 lei la kilogram. La mine prețul va porni de la 18 lei, primele livrări, și va ajunge la 15 lei pe kilogram”, spune producătorul.

Producții mici, prețuri mari

Criza de coronavirus și iarna atipică vor avea ca efect creșterea prețurilor.

„Va costa mai mult kilogramul de fructe de pădure, cu vreo 20-30 la sută, să acopere pierderile. Nu vorbesc doar de căpșuni, la care prețul deja a plecat mai mare în piețe. Cei care vând către intermediari poate vor mai lăsa puțin, pentru că vor da o cantitate mai mare deodată. Eu voi vinde către un client un sfert din producție, iar restul la piață. Producția este mai mică față de anul trecut cu 40 la sută, de aceea și prețurile sunt mai mari”, spune Ioan Costin, producător din Costuleni.

Căpșunile românești vor fi pe piață până la sfârșitul verii, spun producătorii.

Producătorii recomandă fructe românești

Producătorii care cultivă căpșuni în sere sunt mai norocoși în acest an.

„Iarna aceasta nu a fost una normală. Plantele au fost în vegetație, au înflorit, apoi au înghețat. De aceea, căpșunile vor fi puțin negre în interior. Cei care au căpșuni unifere, care cresc numai o lună pe an, așa cum am eu, au o producție slabă. Cei care au soiuri de căpșuni remontante produc în iulie, august, septembrie”, mai spune Alin Aignătoaei.

Producătorii le transmit consumatorilor să consume fructe românești dacă vor să aibă produse de calitate.

„Dacă simt dulceața și parfumul specifice căpșunilor, ca în copilărie, și nu o consistență ca de burete, atunci să cumpere cu încredere”, spune Ioan Costin.

Fonduri europene de câteva milioane de euro

Potrivit specialiștilor din domeniu, profitul pentru un hectar de căpșuni poate ajunge la peste 10.000 de euro dacă toată producția este comercializată. Din cauza profitului mare obținut în cel mult doi-trei ani, a crescut numărul producătorilor din Iași care accesează fonduri europene destinate acestei culturi. Până în prezent au fost acordate aproximativ trei milioane de euro pentru investițiile în solarii cu căpșuni, iar anul acesta suma ar putea crește dacă vor fi selectate la finanțare alte proiecte depuse de ieșeni.