În cât timp se digeră mâncarea: Alimente de evitat înainte de culcare

de: Corina Birta
13:15, 24 dec. 2021

De cele mai multe ori, digerarea mâncării este diferită de la o persoană la alta. Pentru a evita mesele grele înainte de somn trebuie să știi în cât timp se digeră mâncarea. Digestia este un proces prin care alimentele mari se descompun în particule micuțe pentru a putea fi eliminate din organism.

De asemenea, este important să cunoști timpul în care se digeră mâncarea pentru a evita disconfortul provocat de refluxul gastroesofagian. Este bine să știi în cât timp se digeră fiecare aliment, astfel evitând adăugarea unor kilograme nedorite. Spre deosebire de lichide care ajung rapid în intestinul subțire, alimentele bogate în proteine și grăsime ajung mai încet.

Pentru a reuși să ai o digestie cât mai bună este important să-ți schimbi modul de viață

În cât timp se digeră mâncarea: Care sunt alimentele cele mai greu digerabile

De cele mai multe ori, nu există un timp exact în care se digeră mâncarea. Întregul proces digestiv poate dura între 24 și 72 de ore. Digerarea mâncării variază de la o persoană la alta dar și de alimentele pe care acesta le consumă. Există alimente care sunt mai greu digerabile altele mai ușor.

De exemplu, semințele reprezintă un aliment care se digeră timp de 3 ore, indiferent dacă sunt de floarea soarelui, dovleac sau susan. Spre deosebire de semințe, migdalele au un timp de digerare mai îndelungat, ajungând până la 3 ore. Dacă te gândeai că laptele se digeră la fel de rapid precum apa, care ajunge imediat în intestine, greșești. Pentru a se digera, laptele are nevoie de 3 ore, la fel ca și pâinea.

Unul dintre cele mai grele alimente sunt ciupercile. Acestea au nevoie chiar de 5-6 ore pentru a fi digerate. La fel și cartofii prăjiți, fiind un aliment foarte greu, acesta se descompune complet în organism și este pregătit pentru a fi evacuat după 4-5 ore de la masă.

Brânzeturile, cașcavalul și parmezanul sunt incluse pe lista alimentelor greu digerabile. Acestea fiind evacuate după 4-5 ore de la momentul în care au fost consumate.

Unul dintre cele mai grele alimente sunt ciupercile

Alimente care se digeră ușor: Ce să mănânci înainte de somn

Pentru a evita o masă grea și greu digerabilă înainte de culcare este important să știi ce alimente se digeră mai rapid. Dacă consumi înainte de somn alimente care se descompun rapid vei reuși să eviți unele kilograme în plus sau arsurile la stomac și aciditatea crescută.

Nutriționiștii recomandă o mâncare ușoară înainte de culcare. De obicei, printre alimentele recomandate se numără gălbenușul de ou, care are un timp de digerare de 30 de minute. De asemenea, peștele și fructele de mare se disconpun extrem de repede.

Somonul este perfect pentru masa de seară, având un timp de digerare scurt, care nu depășește mai mult de 45 de minute. De evitat pentru serile copioase este carnea de porc li carnea de vânat. Cea dintâi are un timp de digerare care depășește 4 ore, iar carnea de vânat poate fi digerată chiar și peste 5 ore. Spre deosebire de carnea de porc, cea de pui este mult mai ușoară, digerându-se timp de o oră.

Cu siguranță știi că mâncatul la orele târzii nu face altceva decât să-ți adauge câteva kilograme în plus

Ce să faci pentru o digestie mai bună: Sfaturile nutriționiștilor

Pentru a reuși să ai o digestie cât mai bună este important să-ți schimbi modul de viață și să urmezi o serie de sfaturi oferite de către specialiști. Printre principalele sfaturi se numără consumarea alimentelor în ordinea digerării. Dacă te întrebi ce înseamnă asta trebuie să șii că cele mai ușoare alimente se mănâncă la începutul mesei, iar cele mai grele spre sfârșit.

De asemenea, pentru a spori timpul de digerare a alimentelor trebuie să bei apă călduță sau ceai. De obicei, apa rece împiedică și încetinește procesul de digerare a alimentelor.

Una dintre regulile pe care este bine să o urmezi atunci când vrei să ai o digestie bună este cantitatea de mâncare la o masă. Trebuie să fii atent să iei mese regulate peste zi și să ai grijă la porțiile de mâncare. Nu trebuie să te ridici de la masă cu senzația de prea plin. De asemenea, în timpul mesei trebuie să mănânci cât mai relaxat și calm.

În cazurile în care mănânci în fugă, nu vei face altceva decât să împiedici digestia. Este important să nu te lenevești după masă, indicat ar fi să ieși la plimbare sau să faci un efort fizic moderat, acestea ajutând foarte bine la digestie.

Cu siguranță știi că mâncatul la orele târzii nu face altceva decât să-ți adauge câteva kilograme în plus. Astfel, nu va avea de suferit doar silueta ta, dar și stomacul. De obicei, sistemul digestiv este încetinit seara, iar toată mâncarea va sta în stomac până când corpul tău se va activa din nou. Astfel, pentru o digestie mai bună trebuie să știi în cât timp se digeră mâncarea și cum să-ți ajuți organismul să descompună mai rapid alimentele consumate.

De cele mai multe ori, nu există un timp exact în care se digeră mâncarea