În cadrul IRO Iași funcționează un cabinet de vaccinare anti-HPV! Virusul face ravagii în România: „Ajung femei de 30 de ani la care nu poți să le dai absolut nicio șansă”

de: Codruța ȘOROAGĂ
02:00, 19 sept. 2024

În cadrul IRO Iași funcționează un cabinet de vaccinare anti-HPV (Virus Papiloma Uman). Acesta a fost inaugurat miercuri, 18 septembrie 2024, și este situat la etajul 1 al Centrului de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice al IRO Iași, din strada Sărăriei, nr. 177 A.

La IRO Iași s-a inaugurat un cabinet de vaccinare anti-HPV

Persoanele care doresc să se vaccineze împotriva HPV în cadrul IRO Iași se pot programa la numărul de telefon 0374.278.806 sau la adresa de email vaccinarehpv@iroiasi.ro, doar în baza rețetei eliberate de medicul specialist/medicul de familie. Vaccinul va fi ridicat din farmacie în ziua vaccinării, în recipient termoizolant, cu maximum 60 de minute înainte de prezentarea la vaccin (conform programării). Dovada orei de achiziție va fi ora de pe bonul de la farmacie, care va fi prezentat în momentul vaccinării. Vaccinul este gratuit pentru fete și băieți, cu vârsta între 11 și 18 ani, și compensat 50 la sută pentru femeile cu vârsta între 19 și 45 de ani. Infecția cu HPV poate avea multiple localizări, dar afectează în special colul uterin, care face legătura între vagin și uter. Infecția cu HPV afectează şi sexul masculin. Vaccinarea previne apariția diferitelor tipuri de cancere, leziuni precanceroase și veruci genitale asociate infecțiilor cu HPV. Din cele peste 120 de tipuri de HPV, Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului a clasificat 12 tipuri cu risc oncogenic înalt: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59. Tulpinile de risc înalt, 16 şi 18, produc peste 70 la sută dintre cazurile de cancer de col uterin şi se asociază şi cu alte cancere: anale, cancer de vulvă şi al vaginului, peniene şi orofaringiene. Tulpinile cu risc scăzut determină veruci genitale sau papilomatoză respiratorie.

„Am reușit să deschidem un cabinet de vaccinare. Vorbim despre vaccinare anti-HPV, deoarece acesta este primul vaccin pe care noi o să-l administrăm. Planul Național de Cancer, care a fost aprobat anul trecut, impune, printre altele, un accent pe vaccinare. Institutul Regional de Oncologie desfășoară o activitate susținută de screening și ne-am gândit că, dacă avem acest spațiu și personal specializat, să facem și vaccinare. Cabinetul de vaccinare este situat la etajul I al Centrului de Screening, ne-am gândit că discuțiile și recomandarea vaccinului o să se facă, în principal, de către medicii ginecologi, urologi, în cazul băieților și a bărbaților, dar orice altă specialitate poate să recomandate acest vaccin. Mai târziu, o să efectuăm și alte tipuri de vaccin. După ce persoana este informată și este convinsă că dorește să se vaccineze, se face și programare pentru efectuarea vaccinului. Acesta va fi administrat de către medicul epidemiolog sau medicul infecționist. Vaccinarea anti-HPV se face, în continuare, și la medicul de familie, dar o putem face și noi”, a declarat ec. Mirela Grosu, managerul IRO Iași.

Prof. dr. Gabriel Dimofte: „E vorba de cancer, nu de o răceală sau gripă. Oamenii trebuie să știe la ce riscuri se expun”

Statisticile arată că, anual, în România, 3.300 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar 1.800 dintre acestea pierd lupta cu boala. Conform datelor Sistemului European de Informații cu Privire la Cancer (ECIS) al Centrului Comun de Cercetare, în 2022, România continuă să înregistreze cea mai ridicată incidenţă (32,6/‰ femei, de cinci ori mai mult decât în Finlanda – 6,4/‰ femei) şi mortalitate prin cancer de col uterin în Uniunea Europeană (16,8/‰ femei, de opt ori mai mult decât Finlanda – 2,2/‰ femei). În cei 12 ani de când funcționează Institutul Regional de Oncologie (2012-2024), aici s-au înregistrat 30.119 cazuri de cancer de col uterin.

„Sunt țări, așa cum este Australia, în care aproape că s-a eradicat cancerul de col uterin și nu doar de cel de col uterin. Este ciudat să ai la îndemână un instrument cu care poți să eradichezi o boală și să nu o faci. Vaccinul anti-HPV este unul tradițional, este pe piață de foarte mult timp, are un spectru de securitate foarte bine cunoscut și cu riscuri foarte mici. Acesta este singurul centru de vaccinare anti-HPV din Moldova, iar în București funcționează două astfel de centre. La noi ajung femei de 30 de ani la care nu poți să le dai absolut nicio șansă și le trimiți în paliație. Vedem oameni de toate categoriile, deoarece este un cancer egal cu o boală infecțioasă, care se transmite prin contact sexual. Suntem o zonă cu cea mai mare incidență din Europa și una dintre cele mai mari din lume. Noi nu suntem în stadiul în care testăm un vaccin, ci suntem printre ultimele țări în care vaccinul se implementează la mod serios. Principalul motiv pentru care am asociat vaccinarea cu IRO Iași este pentru a arăta că noi suntem îngrijorați. E vorba de cancer, nu de o răceală sau gripă. Oamenii trebuie să știe la ce riscuri se expun. A avea un contact sexual neprotejat impune implicații absolut dramatice. Avem cazuri care sunt monstruoase, cu handicapuri majore, ca să nu discutăm de infertilitate, pentru că unele femei ajung din această cauză la infertilitate. De cancer de col uterin, în România, se moare pentru că, pe de o parte, fetele și băieții nu sunt vaccinați, iar pe de altă parte, diagnosticul este tardiv. Infectarea cu HPV nu cauzează doar cancer de col uterin, ci și cancer de orofaringe. A vaccina numai fetele este ineficient, pentru că rămâne o populație foarte importantă neprotejată, care este expusă la tot felul de neoplazii cu evoluție dramatică și cu handicap major. Una e să-i spui unui pacient că îl operezi și se vindecă, așa cum este un cancer de col uterin în stadiul I, dar un cancer de buze, de limbă, de gât, în mare parte, nu se vindecă, iar sfârșitul este unul dramatic”, a declarat prof. dr. Gabriel Dimofte, director medical IRO Iași.

Persoanele care se vaccinează anti-HPV nu trebuie să se teamă de apariția reacțiilor adverse

Prof. dr. Doina Azoicăi, medic primar epidemiolog și președinte al Societății Române de Epidemiologie, a explicat că reacțiile post vaccinare anti-HPV sunt minime.

„În secolul XIX se utilizează vaccinuri performante tehnologic, recombinate genetic, încât acest mit cu reacțiile adverse a cam dispărut. Reacțiile adverse sunt absolut minimale și pot să se rezume la roșeață, durere, care cedează fie spontan, fie prin aplicarea unei comprese cu gheață. Nu trebuie să ne împiedicăm de ideea că vor exista reacții adverse. În plus, vaccinul nu se face oriunde, nu se face pe stradă, nu se face în orice unitate, ci într-o unitate medicală, de către personal calificat, care face o evaluare prealabilă a persoanei care urmează să fie vaccinată, pentru a identifica eventualele contraindicații relative, de cele mai multe ori la acest vaccin, adică să nu fie febril, să nu fie în perioada acută a unei boli infecțioase, să nu fie în perioada unei imunosupresii majore. Este o responsabilitate, vaccinarea nu este apă de ploaie, trebuie să existe și o responsabilitate din partea celor care se vaccinează și din partea celor care efectuează vaccinarea”, a declarat prof. dr. Doina Azoicăi, medic primar epidemiolog și președinte al Societății Române de Epidemiologie.

Cabinetul din cadrul IRO Iași este singurul centru de vaccinare anti-HPV din zona Moldovei. Acesta funcționează în fiecare zi de miercuri, între orele 12:00-14:00.