În anul 2023, 48 de străini s-au căsătorit cu partenerii lor la Iași. Cei mai mulți sunt din Republica Moldova, Turcia și Italia
Anul trecut, 48 de străini au decis să se căsătorească la Iași. Oameni de pe aproape toate continentele au ales să își unească destinele cu persoana iubită la Starea Civilă din Iași
În top se află Republica Moldova, Turcia și Italia, însă mai sunt și țări exotice, precum Mexic, Japonia sau India. În lunile august și octombrie s-au oficiat cele mai multe căsătorii ale cetățenilor de altă naționalitate, conform statisticilor de la Direcția Locală de Evidență a Persoanelor (DLEP) din Iași. De asemenea, angajații au mai observat că numărul divorțurilor a scăzut considerabil.
Zeci de străini s-au căsătorit în Iași
În anul 2023, a fost un total de 48 de persoane străine care s-au căsătorit în Iași. Din Republica Moldova au fost 19 femei și 4 bărbați, din Turcia au fost 4 bărbați, iar din Italia – 2 bărbați și o femeie. Pe lângă acestea au mai fost și persoane din țări mai îndepărtate, precum Japonia, India, Mexic, Israel, Maroc, Armenia, Nigeria, Emiratele Arabe Unite sau Tunisia. De asemenea, o femeie din Ucraina s-a căsătorit la Iași, o femeie din Maroc, un bărbat din Elveția, un bărbat și o femeie din Serbia, două femei din Polonia, un bărbat din Marea Britanie și o femeie din Grecia.
„Desigur, în decursul anilor am avut parte de oameni din toate părțile globului, care au ales să se căsătorească aici, la Iași. În anul 2023, am avut 48 de căsătorii în care au fost implicați cetățeni străini. Cei care nu cunosc limba română trebuie să vină cu un traducător autorizat în ziua depunerii declarației de căsătorie, precum și în ziua oficierii căsătoriei. Pentru a înțelege lucrurile pe care noi i le comunicăm și să facem oficial căsătoria”, a transmis Marius Bodoga, directorul Direcției Locale de Evidență a Persoanelor Iași.
Numărul divorțurilor a scăzut la Iași
Pentru anul 2023 au fost înregistrate 597 de divorțuri, 40 pe cale administrativă, 189 în instanțele de judecată, iar 368 la birourile notariale. Numărul acestora a scăzut la Iași, unde s-au oficiat și 2.830 de căsătorii. În anii trecuți, numărul divorțurilor reprezenta jumătate din cel al căsătoriilor. Totuși, înainte de pandemie, la Iași se oficiau peste 3.000 de căsătorii anual.
„Am observat și faptul că numărul divorțurilor este mult mai mic față de anii trecuți, ceea ce este un lucru bun. Sunt foarte mulți factori care influențează aceste numere, însă treaba noastră este să le asigurăm cetățenilor serviciile necesare”, a mai adăugat Marius Bodoga.
Mai mulți străini au decis să se căsătorească la Starea Civilă din Iași. Ca în fiecare an, cei mai mulți au fost din Republica Moldova, însă și 4 bărbați din Turcia au făcut această alegere.