În anul 2021 oamenii legii au avut de muncă: Peste 1.000 de percheziţii şi 3.700 de dosare penale

de: Alexandru Ifrim
12:00, 03 mai 2021

De la începutul anului 2021, oamenii legii din toate zonele ţării au avut mult de muncă. Poliţia Română, prin Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, a efectuat controale verificări şi investigaţii ample pentru a combate ilegalităţile care se produc în domeniul economico-financiar. Până la ora actuală s-au întocmit peste 3.700 de dosare penale, cele mai multe fiind pentru evaziune fiscală, înşelăciune şi contrabandă.

Structurile de investigare a criminalităţii economice din ţară au desfăşurat 86 de descinderi pentru a desfiinţa grupările infracţionale şi probarea activităţii infracţionale, în dosarele penale. Din cele peste 3.700 de dosare penale au fost făcute 1.095 de percheziţii la domicilii şi s-au pus în aplicare 879 de mandate de aducere.

Oamenii legii au efectuat 3.787 de dosare penale privind infracţiuni economico-financiare

În primele 3 luni din acest an, poliţiştii au înregistrat un număr mare de percheziţii şi dosare penale în ceea ce privesc infracţiunile economico-financiar. Poliţiştii de investigare a criminalităţii economice au făcut şi cecetari în dosarele de urmărire penală, au fost făcute 1.572 de ordonanţe de delegare, iar 653 înregistrate în cursul perioadei.

Pentru 193 de persoane au fost dispuse măsuri preventive (arestare preventivă – 48, arest la domiciliu – 11, control judiciar pe cauţiune – 3, control judiciar – 101 şi reţinere – 30) şi s-au dat amenzi în valoare de aproape 360.000.000 de lei.

În judeţul Iaşi sunt făcut dosare penale pentru înşelăciune

În judeţul Iaşi s-a înregistrat o ţeapă de aproape 250.000 de lei, iar administratorul unei firme din Iaşi a fost acuzat că i-a minţit pe oamenii legii, iar în acest dosar Fiscul cere despăgubiri. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași l-au trimis în judecată pe Bradu Stănescu după ce a fost acuzat cum că ar fi fost complice la evaziune fiscală.

„În fapt, s-a reținut că, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, pe data de 13 februarie 2015, prin evidențierea în declarația informativă privind livrările / prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național D394, aferentă trimestrului al patrulea din 2014, a unor livrări nereale de bunuri și servicii către o firmă, în cuantum de 774.105 lei (624.278 de lei bază impozabilă și 149.827 lei TVA), l-a ajutat pe numitul G.S. să evidențieze achiziții fictive în D394”, a declarat Mihaela Apostol, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.

Un italian cu mandat de arestare a fost băgat după gratii la Iaşi

În urma unui control de rutină în zona Piaţa Unirii, oamenii legii l-au legitimat pe un bărbat. Poliţiştii ieşeni au făcut o căutare atentă, iar aceştia au descoperit că bărbatul avea un mandat de arestare. Italianul trebuia să execute 1 an şi 6 luni de închisoare dupca ce a devalizat mai multe societăţi comerciale. Judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași, au solictitat cererea de extrădare, formulată de autoritățile din Peninsulă pe numele individului

„Instanța admite sesizarea formulată de Procuratura Generală a Republicii de pe lângă Curtea de Apel din Aquila, pentru executarea mandatului european de arestare emis pe data de 2 septembrie 2020, în vederea executării unei pedepse de 1 an și 2 luni de închisoare. Această pedeapsă a fost aplicată pentru comiterea infracțiunii de încercare de extorcare, pe numele persoanei solicitate Seregem Di Fiore. Constată că persoana solicitată Seregem Di Fiore a consimțit la predare și nu a renunțat la regula specialității”, au precizat magistrații ieșeni.